PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TEFA “TUTUNARA” SE PREGĂTEŞTE DE SERVICIU

TEFA “TUTUNARA” SE PREGĂTEŞTE DE SERVICIU

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Cainii dresaţi şi antrenaţi reprezintă principala armă a poliţiştilor în lupta cu traficanţii de tutun sau droguri. Tefa, sau Lisa, asa cum o alintă noul ei stăpân, are 11 luni. E un ciobanesc german, adus de la Sibiu, de la centrul chinologic de acolo şi a fost ales dintre câinii de acolo pentru aptitudinile ei speciale. La Ploieşti, căţeluşa este întro perioadă de predresaj şi se acomodează cu noul ei coleg. Apoi, Tefa şi însoţitorul ei cu care va lucra pe teren vor pleca în oraşul de pe Cibin la dresajul de specialitate şi la întoarcere va fi pregătită să plece în misiuni şi să caute tutun în raziile întreprinse de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice.

Pentru a putea face echipă cu Tefa, agentul şef principal Marinel Minca s-a mutat din poliţia de proximitate de la municipiu la cea judeţeană şi începând cu luna mai a acestui an, îndeplinește atribuțiile funcției de conductor câine de serviciu la Serviciului de Investigare a Criminalității Economice. Are o vastă experință în creșterea, îngrijirea și instruirea câinilor de serviciu, după ce vreme de 15 ani și-a desfășurat activitatea la Școala de Dresaj de la Ciorani. Partener îi este cățelușa Tefa, in vârstă de un an, din rasa ciobănesc german, evaluată de către specialiștii Centrului Chinologic din Sibiu ca având aptitudini pentru depistarea produselor din tutun. După patru luni de cursuri de specializare în acest domeniu, cei doi vor participa la misiuni specifice.

În prezent, Tefa este în faza de predresaj, perioadă care reprezintă o etapă esențială în educația patrupedului: antrenamente zilnice, exerciții de aport și disciplinare, toate realizate cu calm și multă afectivitate. Astfel, încet, dar sigur, câinele va începe să răspundă la comenzi și, totodată, se va atașa de conductorul său. Chiar înainte de ”Paști”,patrupedul a primit un cadou deosebit: o mașină nou-nouță, special concepută pentru transportul ei.

Tefa nu e singurul căţel din ţară care va fi pe urmele infractorilor. La nivel naţional a fost implementat un proiect european pentru combaterea contrabandei cu produse din tutun prin care au fost achiziţionate 36 de auto echipate special pentru transportul câinilor poliţişti specializaţi în detectarea produselor din tutun.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe