Fostul premier Victor Ponta a fost audiat timp de o oră și jumătate și pus începând de astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA Ploieşti, el fiind citat în calitate de suspect intr-un nou dosar în care sunt acuzații de trafic de influență și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Astfel, fostul premier ar fi primit 220 de mii de euro pentru a sprijini la alegerile parlamentare din 2012 un anumit politician. Ponta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor și a spus zâmbind că a venit să semneze condica.
Victor Ponta a mai fost audiat la DNA Ploieşti în luna aprilie a acestui an, când a fost citat ca martor în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru şantaj, dare de mită şi folosirea de informaţii nedestinate publicităţii alături de şefi din poliţie şi parchete. De altfel, Ghiță așteptat și el la parchetul anticorupție prahovean ar putea fi politicianul implicat în acest nou dosar penal în care suma vehiculată este de 220.000 de euro și există suspiciunea că acești bani ar fi fost folosiți de Ponta pentru a plăti vizita fostului premier britanic Tony Blair în România. Sebastian Ghiță a fost nominalizat candidat PSD la alegerile parlamentare din 2012 si ulterior a devenit deputat PSD în Colegiul 4 Prahova, zona Păulești-Slănic. Anchetatorii spun ca pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. La plecare de la DNA Ploiești Victor Ponta a refuzat din nou să vorbeasca cu jurnaliștii invocând faptul că procurorul de caz i-a interzis declarațiile referitoare la dosar.
După plecarea de la DNA, Ponta a postat totuși o replică pe pagina sa de socializare:
sursa:facebook.com/victor.ponta
Aceasta este o informație „pe surse” neadevărată – nu m-a acuzat nimeni că am primit 220.000 ( sau orice alta sumă de bani)! Decizia procurorilor a fost următoarea „să nu fac declarații în mass media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză(…) Această măsura o voi contesta mâine( n.r. miercuri) în fața judecătorilor de la ICCJ! După decizia ICCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere și să îmi demonstrez nevinovăția„!
În comunicatul DNA se mai precizează că în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.