PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SIGURANȚĂ ÎNTR-UN SISTEM CE DĂ FIORI – VIDEO

SIGURANȚĂ ÎNTR-UN SISTEM CE DĂ FIORI – VIDEO

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Vor sa fie protejati intr-un sistem cu multe lacune. In conditiile in care numai anul trecut au plecat in strainatate nu mai putin de 1.200 de medici, Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania atrage atentia asupra crizei de personal in care se afunda Romania. In acest sens, reprezentantii cadrelor medicale au adoptat o rezolutie prin care cer apararea independentei profesiei medicale.

In ultimii sase ani, au plecat sa lucreze peste hotare 15.000 de medici. Iar lucrurile se agraveaza cu fiecarea an. Numai in prima jumatate a lui 2014 au plecat la munca, in strainatate, peste 1.200 de medici romani.

Finantarea slaba a Sanatatii, lipsa medicilor determinata de migratia acestora, dar si legislatia neclara, interpretabila, sunt doar o mica parte dintre problemele cu care se confrunta sitemul de santatate autohton.

„Asistăm la o adevărată ”deşertificare a sistemului de sănătate românesc în condiţiile în care avem zone şi specialităţi în care lipsa medicilor este îngrijorătoare. Consiliul Naţional a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuţii, negocieri şi promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independenţa şi demnitatea medicilor”, se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania.

Pentru a oferi o oarecare siguranta medicilor care au ales sa practice acesata meserie in Romania, Consiliul National a adoptat o rezolutie prin care solicita apararea independentei profesiei mediale. Consiliul cere Parlamentului sa ia in discutie in regim de urgenta Ordonanta de Urgenta a Guvernului 2/2014, retrimisa in Parlament de Presedintie, sa respinga obiectiile privitoare la Statutul medicului si sa o adopte in forma votata prima data de parlamentari. De asemenea se solicita punerea in dezbatere publica a legii cu vizeaza cresterea veniturilor medicului si Legea malpraxisului.
Se doreste si o amnistie fiscala pentru cabinetele medicale si pentru centrele de permanenta. Curtea de Conturi a penalizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru o serie de activitati, iar aceasta le recupereaza de la medici, chiar daca acestia nu se faceau vinovati de nimic.

Asa cum au sustinut de nenumarate ori medici vor si finantarea cu 6% din PIB a sistemului de sanatate, un plafon ce ar trebui sa constituie minimum pentru functionarea sistemului de sanatate, spun ei.

echipa:

Ilona Rotaru
Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe