Antibioticele sunt consumate in exces! Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care avertizeaza asupra faptului ca acest tip de medicamente este prescris excesiv iar riscurile sunt foarte mari. Dependenta, scaderea capacitatii de aparare a organismului dar si supraintoxicarea sunt doar cateva dintre efectele negative care apar in cazul bolnavilor care se trateaza dupa ureche.
O simpla raceala este tratata, de cele mai multe ori, cu antibiotice. Conform medicilor, aceasta este situatia la care s-a ajuns in ultimii ani, atat din cauza usurintei cu care sunt prescrise sau eliberate antibioticele, cat si din dorinta pacientilor de a scapa cat mai usor de simptome precum tusea, febra sau nasul infundat.
Datele oficiale prezentate recent de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata o problema ingrijoratoare cu care se confrunta medicii la nivel global, si anume ineficienta tratamentelor cu antibiotice. Aceasta este cauzata de prescrierea excesiva a acestui tip de medicamente, motiv pentru care bacteriile au dezvoltat o rezistenta si astfel, foarte multe boli au devenit mult mai greu de tratat.
Acesti targovisteni recunosc faptul ca antibioticele consumate pentru orice dauneaza organismului, dar spun ca si medicii au o vina ca le prescriu.
Dupa o utilizare mult prea frecventa, unele antibiotice au ajuns chiar sa fie scoase de pe piata, in conditiile in care nu mai dadeau rezultate. O solutie pentru situatia in care s-a ajuns ar fi impunerea unor restrictii pentru prescrierea si eliberarea antibioticelor, pentru ca acestea sa nu mai poata ajunge atat de usor la pacienti.
REPORTER: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi