S-a mai facut un pas pentru pensionarea femeilor la varsta de 65 de ani. Modificarea a primit raport favorabil de la Comisia de Munca a Camerei Deputatilor. Vestea nu le-a picat prea bine celor vizati de aceasta modificare. Multe femei sperau ca legea sa nu fie adoptata, pentru ca altfel vor fi nevoite sa vina in baston la serviciu. Mai mult, sunt convinse ca patronii nu se vor mai baza pe ele. In aceste conditii, spun ca isi vor lua gandul de la pensie.
Aceasta femeie din Targoviste va inlocui statutul de angajata cu cel de pensionara, cand va implini varsta de 65 de ani, daca legea initiata de Guvern, privind egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati va fi adoptata. Cert este ca a mai fost facut un pas in acest sens. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a dat raport pozitiv unei modificari a Codului Muncii care prevede egalizarea etapizata a varstei de pensionare pentru femei si barbati pana in anul 2035.
Prima etapa de crestere a varstei de retragere din campul muncii se va incheia in ianuarie 2015, cand aceasta va creste de la 59 la 60 de ani in cazul femeilor si de la 64 la 65 de ani pentru barbati. Pana in anul 2030, varsta de pensionare va creste doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani. Peste alti cinci ani si femeile se vor pensiona tot la 65 de ani.
CARTOn fara citit:
• prima etapă (până în 2015): femei- vârsta de pensionare crește de la 59 la 60 ani
bărbați- vârsta de pensionare crește de la 64 la 65 ani
• a doua etapă (până în 2030): femei- vârsta de pensionare crește de la 60 la 63 ani
• a treia etapă: (până în 2035): femei- vârsta de pensionare crește de la 63 la 65 ani
Cele vizate de aceasta modificare se gandesc cu teama daca vor mai avea putere de munca dupa varsta de 60 de ani si se tem ca angajatorii nu vor mai fi interesati sa le tina la serviciu, mai ales in mediul privat. In aceste conditii, se tem ca nu vor mai prinde prima pensie.
Legea privind pensionarea femeilor la 65 de ani va intra in plenul Camerei deputatilor, care este for decizional. Motivele care stau la baza acestei modificari sunt imbatranirea populatiei si presiunea tot mai mare asupra sistemului public de pensie. In judetul Dambovita de exemplu, sunt 120.300 de pensionari si 74.000 de angajati.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa
http://youtu.be/YE3KYFPudBw