PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PEPINIERĂ DE ASISTENȚI PENTRU EXPORT – VIDEO

PEPINIERĂ DE ASISTENȚI PENTRU EXPORT – VIDEO

de admin
9 vizualizări

Ajung sa lucreze in conditii bune si primesc salarii mult mai mari decat cele pe care le incaseaza in tara. Sute de asistente medicale pleaca din spitalele romanesti si ajung sa ingrijeasca strainii numai din cauza faptului ca sunt bine remunerate pentru munca prestata. Cele mai multe aleg sa ia calea Germaniei chiar daca nu cunosc limba. La acest moment nemtii sunt dispusi sa primeasca o alta seri de 50 de asistente.
Mii de asistenti medicali au parasit spitalele romanesti in ultimii ani si au ales sa munceasca pentru clinici sau persoane particulare din Italia, Germania si chiar Statele Unite ale Americii. Practic, nu exista spital din Romania din care sa nu fi plecat la munca in afara tarii cel putin 7-8 asistenti, daca nu zeci sau sute. Ingrijorator este insa faptul ca mai mult de jumatate dintre asistentii medicali si medicii din tara declara ca se gandesc sa plece sa munceasca in strainatate.
Criza majora de personal medical mediu care se prefigureaza nu preocupa deocamdata autoritatile. Grav este ca pleaca in special personal medical bine pregatit, in instructia caruia se investesc sume uriase. Acum, sute de asitente isi pregatesc documentele sperand ca vor reusi sa primeasca un loc de munca in afara granitelor. De priceperea asistentelor noastre se bucura in ultimul timp si nemtii, care periodic mai scot pe piata posturi pentru acestea. Iar conditiile de angajare nu mai sunt stricte ca pana acum. Candidatii pentru ocuparea unuia dintre aceste posturi trebuie sa aiba pregatire de specialitate dar nu este obligatoriu sa cunoasca limba germana. Mai mult, nemtii ofera si facilitati asistentilor romani. Pentru a aplica pentru un post, candidatii trebuie sa participe la cursuri de invatare a limbii germane, al caror cost este suportat de angajator. Germanii platesc salarii de minimum 2.000 de euro lunar, o oferta greu de imaginat in Romania, unde salariile nu depasesc 300-350 de euro. Conform Institutului National de Statistica, in ultimii cinci ani, din Romania au plecat nu mai putin de 20.000 de asistenti medicali.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe