Bătrâni și bolnavi, tot mai mulți vârstnici din România au nevoie de sprijin. Deși îngrijirea la domiciliu este un drept prevăzut de lege, doar cei mai norocoși reușesc să beneficieze de serviciile de asistență. Unul dintre principalele motive îl reprezintă banii insuficienți alocați de Casa de Asigurări de Sănătate, dar și faptul că puțini bătrâni știu de acest drept. În mediul rural sunt zone unde nici măcar un bătrân nu a beneficiat de îngrijire la domiciliu. Potrivit celor mai recente statistici 20% din populația țării are nevoie de asistență la domiciliu și doar 0,23% o primește.
Doamna Maria locuiește singură. În urmă cu jumătate de an i-a murit soțul. Pentru că acesta era grav bolnav și bătrâna nu reușea să se descurce singură, a apelat la serviciul de îngrijire la domiciliu. A aflat de asta întâmplător, pentru că în România programul decontat de CAS și gratuit pentru bătrâni este puțin promovat. Și asta pentru că și fondurile alocate sunt mici. Acum, rămasă singură se gândește că dacă starea i se va înrăutăți și va avea nevoie să solicite și ea sprijin.
Banii decontaţi de Casa de Asigurări pentru aceste servicii sunt prea puţini faţă de numărul mare de solicitări.Pentru a beneficia de serviciile de îngrijire, bolnavii trebuie să obţină mai întâi o recomandare de la medicul specialist sau cel de familie. La fiecare 30 de zile însă, documentația trebuie reînoită. Drumurile lungi și birocrația sunt și ele motive în calea acordării acestei asistențe la domiciliu bătrânilor.
Deşi unul din cinci români de peste 65 de ani are nevoie de îngrijiri la domiciliu, doar doi dintr-o mie beneficiază de astfel de servicii, potrivit ONG-urilor din domeniu. Programul de îngrijiri la domiciliu oferă servicii precum monitorizarea tensiunii sau a pulsului, administrarea de tratamente şi îngrijirea efectivă a pacientului.