PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » “Cadouri otrăvite” de la Mediu – VIDEO

“Cadouri otrăvite” de la Mediu – VIDEO

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Recent, MDI Tv a derulat o ampla campanie al carei scop a fost sensibilizarea opiniei publice.Postul nostru a incercat sa traga un semnal de alarma cu privire la dezastrul ecologic potential din zonele impadurite ale judetului, in special in aria protejata din arealul si vecinatatea Parcului Natural Bucegi. Semnale am primit, insa foarte putine din partea autoritatilor. Din pacate, in data de 28 august ministerul Mediului ar putea sa dea lovitura de gratie tocmai mediului natural din aceasta arie protejata, si numai acestuia. Un proiect de ordonanta de urgenta, ce ar putea fi aprobat in Guvern, va putea deschide calea catre distrugerea definitiva a ariilor naturale protejate.

Proiectul de act normativ are in vedere modificarea unei alte ordonanate de urgenta, emisa in 2007. Acesta a fost propus spre dezbatere publica timp de 10 zile, alegandu-se nejustificat perioada minima prevazuta de lege, cand poate mai normal ar fi fost o perioada de 30 zile, cum se procedeaza de obicei. Dincolo de acest aspect, noile modificari ale legii au in vizor regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Intr-o scrisoare de protest cei de la „World Wide Fund for Nature”, pun punctul pe” i” si someaza Executivul sa retraga acest proiect de lege pentru ca:

 

 

„Prin această ordonanță, ariile protejate ar ramâne doar cu un rol simbolic, funcția lor de protecție a naturii dispărând aproape în totalitate… Prin acest proiect de ordonanță se creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor/proiectelor/activităților din ariile naturale protejate…anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce privește dezvoltarea economică în arii protejate. Se creează astfel un cadru legislativ periculos, care va permite desființarea abuzivă a ariilor naturale protejate.

                                                                                                               Comunicat W.W.F.

 

Conncret ,prin ordonanta de urgenta ariile naturale protejate ar putea sa isi piarda in totalitate sau in parte acest statut, scoaterea din aceasta categorie revenind in sarcina autoritatilor, in acelasi timp nemaifiind necesar un aviz din partea unui consiliu de experti sau a administratorilor acestor zone. Cu alte cuvinte, conform cu noua lege, Parcul Natural Bucegi, infiintat in anul 1974 , un areal cu o suprafata totală de 32.663 ha, din care 16.334 ha se află pe teritoriul județului Dâmbovița, ar putea sa isi piarda acest statut, in cazul in care, conform modificarilor legii, se va constata ca „o parte din aria protejată şi-a pierdut valoarea şi capacitatea conservativă, de exemplu din cauza unor activități economice ilegale, iar atunci toată aria naturală protejată poate fi desființată după bunul plac al autorității publice centrale pentru protecția mediului”. In aceste conditii orice limitare si norma impusa pentru protejarea zonei va disparea la randul sau. Dezvoltarea zonei turistice din Bucegi, in special din judetul Dambovita, depinde in mare masura si de avizele de mediu date de autoritati, pentru zonele din afara ariilor protejate natural aceste norme fiind mult mai permisive.

 

Echipa: Horia Marin/Ciprian Rusa

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe