Municipiul Targoviste a devenit loc de pelerinaj pentru turisti si televiziuni din tara si trainatate. Dupa o luna de amenajare si igienizare, locul in care au fost judecati si executatii sotii Ceausescu a fost deschis publicului larg. A fost recreata intocmai atmosfera din iarna lui 1989, momentul de cadere a comunismului in Romania.
Autoritatile judetene au luat decizia de a reinvia la Targoviste momentul 1989 ca urmare a numarului mare de solicitari venite din partea strainilor, curiosi sa afle cum arata locul in care s-a decis soarta de mai tarziu a Romaniei. Astfel ca, dupa aproape 24 de ani, de la evenimentele din decembrie 89, autoritatile au decis sa stearga praful asezat in strat gros peste acest loc si au trecut la igienizare. Nu s-a intervenit foarte mult pentru a pastra intacta imaginea istorica.
Prezent la deschiderea punctului muzeal, fostul comandant al Unitatii Militare de la Gara Targoviste Sud, generalul Andrei Kemenici a retrait momentele din 89 de parca s-ar fi intamplat ieri. S-a asezat la acelasi birou, ca si acum 24 de ani si a inceput sa povesteasca.
Amintiri despre evenimentele din 89 au si alti vizitatori care au trecut pragul Muzeului in ziua deschiderii. Revolutionarul Petre Stirbescu rememoreaza clipe de neuitat traite in acele zile, momente in care si-a luat cei patru copii si a iesit in strada, strigandu-si dreptatea, fara sa se gandeasca la consecinte.
Amintirea acelor vremuri a ramas la fel de vie si pentru fiica lui Petre Stirbescu, care la Revolutie avea numai 16 ani si totusi o ura inexplicabila.
La evenimentul de deschidere a punctului muzeal de la Targoviste, unde se gasesc si exponate ale scolii de cavalerie, deoarece cladirea a functionat la incepturi ca Scoala de Cavalerie, au fost prezente personalitati din mediul academic, autoritati locale si judetene, presa din strainate, dar si numerosi vizitatori.
Echipa: Corina Slămnoiu/ Loredan Bouroșu