A venit rândul personalului din laboratoarele medicale în calendarul protestelor. Biochimiştii au început cu o grevă japoneză pentru a trage un semnal de alarmă. Spun că sunt discriminaţi în noua grilă de salarizare, prin care salariile medicilor au fost majorate 100%. Laboranţii sunt hotărâţi să recurgă şi la greva generală şi spun că îşi vor cere drepturile în instanţa de judecată.
Greva japoneză a fost una spontană, întrucât biochimiştii nu mai suportă să fie ignoraţi de autorităţile centrale. Angelica Vitan este biochimist, în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, din anul 1996, unde a lucrat fără întrerupere. Este specialist principal în biochimie medicală şi specialist în microbiologie.
Inechitatea votului deputaţilor din Comisia pentru Sănătate şi Familie creează discrepanţe uriaşe între salarizarea chimiştilor, biochimiştilor şi biologilor din unităţile de anatomie patologică şi medicină legală faţă de salarizarea biochimiştilor, biologilor, chimiştilor care lucrează în laboratoarele de analize medicale.
Personalul din laboratoare cere un coeficient de salarizare de 3.00 – 3.50%, faţă de 5% coeficientul de salarizare al medicilor şi creşterea salariului cu 100%, pentru că 80% dintre diagnosticele medicale sunt puse de către medici pe seama analizelor medicale, efectuate de laboranţi.
Medicii din laboratoare, care vor primi salarii majorate cu 100% din această lună, spun că îi susţin pe colegii lor, fără de care actul medical nu s-ar desfăşura în mod corect.
Biochimiştii de la spitalele din toată ţara au început protestele şi spun că vor continua protestele şi vor ajunge la greva generală şi la Pichetarea Ministerului Sănătăţii. Dacă nici aşa nu vor fi „vizibili” în faţa autorităţilor centrale vor merge în instanţă, unde vor lupta să-şi câştige drepturile salariale pe care le merită. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte se lucrează zilnic peste 500 de analize în laborator.