PRIMA PAGINĂ » Utile » DAMBOVITA » FÂNTÂNILE PUBLICE, UN PERICOL PENTRU CETĂŢENI?

FÂNTÂNILE PUBLICE, UN PERICOL PENTRU CETĂŢENI?

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

Fântânile publice sunt mană cerească pentru oamenii de la ţară în perioada caniculară, când debitul apei din reţeaua publică scade sau când apa nu mai curge deloc la robinete. Puţurile publice sau chiar cele private, din gospodăriile cetăţenilor, pot fi un adevărat pericol pentru sănătatea celor care consumă apa netestată. Puţini sunt cei care duc probe la laborator pentru a verifica potabilitatea apei, iar reprezentanţii DSP nu fac controale în toate zonele. De exemplu, în cursul anului 2017, au fost recoltate şi analizate probe doar din 154 de fântâni publice şi private din judeţul Dâmboviţa.
În urmă cu aproximativ o lună, la Finta, în apa din reţeaua publică s-au depistat mai multe bacterii, printer care şi E-coli. Oamenii de aici au stat fără apă la robinete zile întregi şi au revenit la fântânile din propriile gospodării sau la cele publice, fără a şti dacă apa este bună pentru consum. Singurii care le-au dat de gândit au fost virmii care înotau în găleţile cu apă scoase din puţuri.
Reprezentanţii DSP spun că s-au făcut controale la Finta la fântânile din localitate şi că ar fi în regulă. Norocul localnicilor este că furnizarea apei potabile din reţeaua publică s-a reluat la Finta, iar apa este conformă. Astfel, nu mai sunt nevoiţi să folosească apa cu viermi din fântânile publice.
Probleme ar fi şi la Potlogi, unde balastirele din zonă ar afecta calitatea apei din puţurile individuale, din satul Româneşti.
La acest moment, în judeţul Dâmboviţa sunt 20 de localităţi care nu au sistem public centralizat de distribuţie a apei.
Notificările vor fi făcute de reprezentanţii Prefecturii Dâmboviţa către primăriile din localităţile în cauză. De asemenea, vor fi notificate şi cele patru localităţi dâmboviţene care au sisteme centralizate de apă, făcute cu fonduri guvernamentale, însă, oamenii nu sunt legaţi la acestea şi beau apă tot din fântânile proprii, fără a şti dacă este potabilă.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe