Apicultorii şi fermierii ar trebui să colaboreze pentru a avea producţii bune, fără ca albinele să fie afectate de pesticide şi invers, nici ele sa nu afecteze activitatea fermierilor. Ambele categorii de producători trebuie să anunţe la primăria de domiciliu, intenţiile pe care le au în activitatea desfăşurată, dacă acestea pot afecta vecinii.
În urmă cu aproximativ o lună de zile, Veronel Niţă, un apicultor din Ungureni, judeţul Dâmboviţa, a avut parte de un adevărat coşmar când a ajuns la stupii pe care i-a păstrat acasă. A găsit mii de albine moarte, posibil după ce au fost intoxicate cu pesticid folosit de agricultorii din zonă. Hărnicuţele au încercat să se ascundă în crăpăturile din pământ, cel mai probabil, pentru a scăpa de chinurile de care au avut parte.
Specialiştii spun că pesticidele care afectează albinele încă mai pot fi utilizate în agricultură, dar există nişte reguli care trebuie respectate atât de apicultori, cât şi de fermieri, pentru ca fiecare să-şi desfăşoare activitatea fără a-i afecta pe ceilalţi.
Unele dintre insecticidele care afectează albinele au fost interzise de Uniunea Europeană, însă, este posibil ca cei care lucrează pământul să fi avut păstrate substanţe interzise pe care le-au folosit în zona în care albinele îşi desfăşoară activitatea.