România, 2018, zona Vidraru, județul Argeș. Imaginile vorbesc de la sine. Pădurile din zona Vidraru sunt rase de la an la an. Peisajul este unul apocaliptic, iar dacă mai analizăm și consecințele: alunecări de teren, inundații și aluviuni aduse de ape în lipsa unui filtru natural, reprezentat de păduri, situația este cu adevărat dezastruoasă. Aceste imagini au fost surprinse de activiștii Agent Green în 2017. Dacă până în anul 2000 majoritatea pădurilor aveau rolul principal de protecție al lacului, 12.230 hectare de păduri fiind inventariate drept virgine, astăzi au mai rămas cel mult 2500 de hectare cu astfel de păduri, adică aproximativ 20%, declarau aceștia. Un alt ONG din domeniu, Greenpeace arăta într-un raport că anul trecut s-au înregistrat 12.000 de cazuri de tăieri ilegale din pădurile Românei, cu circa 32% mai mult decât în anul precedent și solicita Ministerului Mediului să pună capăt exploatărilor în parcurile naţionale. Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, înregistrându-se 8.461 de infracțiuni, cu 62,02% mai multe față de anul anterior. Din raportul Greenpeace rezultă că în 2017 în regiunea sud-muntenia cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de păduri au fost înregistrate în județele Argeș -433 și Prahova-385 de cazuri. Sunt urmate de Dâmbovița -273 cazuri și Teleorman cu 90 de cazuri. În Giurgiu, Călărași și Ialomița au fost înregistrate sub 50 de cazuri.
ONG-urile au făcut campanii, au tras semnale de alarmă, au protestat. Totul în zadar până acum. Tot în 2017, activiștii de mediu ai organizației Agent Green, au blocat pe DN 7C – Transfăgărășan un camion încărcat cu lemne, despre care se presupune că au fost tăiate ilegal. Un mare scandal, stins rapid. 2018, zona Vidraru- jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zona Hidrocentralei din localitatea Arefu, au observat un autocamion ce transporta material lemnos.
Existând suspiciunea că acel autocamion are numere de înmatriculare ce aparţin altui autovehicul, jandarmii argeşeni au solicitat sprijinul efectivelor din cadrul I.P.J. Argeş, care au oprit autocamionul, iar urma verificărilor s-a constatat faptul că materialul lemnos transportat nu avea aviz de însoţire sau documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare. Totodată, jandarmii au constatat faptul că numerele de înmatriculare nu corespundeau cu cele din documentele prezentate. Se taie ilegal cam 8 milioane de metri cubi pe an, declara cu nonșalanță Doina Pană, fost minstru al Apelor și Pădurilor. Actualul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, în vară, că din datele pe care le are s-au diminuat tăierile ilegale din pădurile României, însă nu se va putea elimina niciodată total acest fenomen.