PRIMA PAGINĂ » Arges » ADMINISTRATIE, ASA DA! – CURTEA DE ARGES [II]

ADMINISTRATIE, ASA DA! – CURTEA DE ARGES [II]

de Mditv
4 vizualizări

Primul oras regal al Romaniei, Curtea de Arges, a fost dintotdeauna o destinatie cautata de turistii romani dar si straini. Fie ca au pornit catre Balea Lac sau Transfagarasan si au facut un popas in Orasul Regilor, fie ca au ales sa se bucure de frumusetile Curtii de Arges, cei care au ajuns aici au putut admira monumentele arhitecturale care aduc renume zonei. Despre legendele si povestile adapostite de zidurile manastirilor de aici, dar si despre posibilitatile de turism din zona, aflati in reportajul urmator.

Curtea de Arges, „Orasul Regilor” sau „Poarta spre Transfagarasan” este un loc incarcat de istorii si legende. Orasul, asezat pe locul vechii capitale si cetatii de scaun a Tarii Romanesti a capatat in timp faima de muzeu in aer liber al istoriei neamului romanesc. Manastirile, adevarate perle arhitecturale, si povestile despre acest loc atrag milioane de turisti in Curtea de Arges.

Scopul fiind unul precis: atragerea turistilor in oras, au urmat investitiile. O parte din monumente au fost restaurate, au fost accesate proiecte pentru dezvoltarea turismului si s-a trecut la promovarea obiectivelor din Curtea de Arges. Cum? Cu bani europeni si cu buget propriu acolo unde a existat. Istoria a fost pastrata la loc de cinste, ba chiar a devenit izvor de inspiratie pentru strategiile din turism. In planurile de viitor se numara si „Drumul capitalelor” un proiectul care implica modernizarea drumului Targoviste – Campulung pana la Curtea de Arges si promovarea monumentelor istorice. Tot in Curtea de Arges se doreste refacerea Drumului Regal de la Gara la Manastirea Curtea de Arges.

Manastirea Curtea de Arges, inaltata de Neagoe Basarab este una dintre cele mai valoroase contructii de arta si arhitectura bisericeasca. Pictura interioara a bisericii a fost realizata de zugravul Dobromir. Necropola regala adaposteste mormantul lui Neagoe Basarab si sotiei sale Despina, precum si mormintele regilor si reginelor Romaniei. O veche legenda spune ca Mesterul Manole, pentru a termina constructia ceruta de Neagoe Basarab a fost nevoit sa o ingroape de vie in zidurile ei pe sotia sa Ana. La terminarea constructiei domnitorul a poruncit sa se ridice schelele inainte sa coboare mesterul ca sa fie sigur ca nu se va mai construi asa ceva. Manole si-a facut aripi de sindrila si a sarit prabusindu-se in apropierea Manastirii unde se afla izvorul cu apa cu puteri tamaduitoare Fantana lui Manole.

Biserica Domneasca este ctitoria domnitorului Basarab si reprezinta un monument arhitectural care dateaza din secolul al XIV-lea. Aici avem sansa sa admiram o pictura foarte rara in lume, ce o reprezinta pe Fecioara Maria insarcinata. Circuitul turistic continua cu ruinele Bisericii San Nicoara. Asezata pe o colina, in vecinatatea Bisericii Domnesti aceasta a facut parte din Ansamblul Curtii Domnesti. O cladire de importanta deosebita este si Centrul de Cultura George Toparceanu situat pe cea mai importanta artera a municipiului. Aici se organizeaza spectacole, cenacluri si seminarii, expozitii si festivaluri.
Un alt punct de atractie este muzeul Municipal care pune la dispozitia vizitatorilor un patrimoniu valoros de peste 12.000 de piese din care peste 300 fac parte din Patrimoniul National Cultural.

Muzeul cuprinde si o sectie care prezinta domeniul stiinta si tehnica. Aici sunt expuse obiecte vechi de la aparate de radio si aparate de fotografiat pana la obiecte decorative si ceasuri.
Turistii care ajung in Curtea de Arges sunt impresionati de arhitectura monumentelor bisericesti. Orasul regilor este cu siguranta o destinatie care merita vizitata.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe