Amenzile de circulatie vor creste de la inceputul anului viitor, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 170 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1.700 de lei. Odata cu noile amenzi, soferii indisciplinati vor plati cu 15 lei mai mult decat in prezent, pentru folosirea telefonului mobil la volan sau pentru lipsa centurii de siguranta.
Codul Rutier stabileste ca un punct amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie. Si cum de la 1 ianuarie salariul minim brut creste de la 800 la 850 de lei, inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 85 de lei, fata de 80 de lei, cat valoreaza in prezent.
Amenda maxima de pana la 1.700 de lei o pot primi soferii care nu opresc la trecerea la nivel cu cale ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune. Cu aceeasi amenda pot fi sanctionati si conducatorii auto care depasesc cu mai mult de 50 de km/h viteza maxima admisa si cei care vor conduce sub influenta bauturilor alcoolice daca fapta nu constituie infractiune. Conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Valentin Popescu / Rădoi Răducu