PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ANGAJĂRI PUŢINE, PENSIONĂRI MULTE – VIDEO

ANGAJĂRI PUŢINE, PENSIONĂRI MULTE – VIDEO

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Forta de munca este in declin in multe dintre judetele Romaniei. Din cauza concedierilor colective si a intrarii in insolventa a multor firme, numarul somerilor a explodat. Totodata, statisticile arata ca numarul pensionarilor este in crestere.  Judetele din regiunea Sud-Muntenia nu au o situatie tocmai fericita. In Teleorman fiecare salariat sustine cate doi pensionari. Nici in Giurgiu, raportul nu este pozitiv.

Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, o buna parte a Romaniei a iesit la pensie, iar tinerii care ar putea sa sustina bugetul de stat nu au un loc de munca. Astfel ca raportul intre numarul de pensionari si cel al salariatilor ramane alarmant in tot mai multe judete. In Teleorman 100.000 de pensionari figurează în evidenţele Casei de Pensii în 2013. Numărul acestora  este dublu faţă de numărul salariaţilor, încadraţi cu forme legale de muncă. Doar 53.000 de teleormăneni figurează ca angajaţi.

Nici in Dambovita, lucrurile nu stau mai bine. Statisticile lunii septembrie au aratat un numar de 74 268 salariati cu forme legale, pe cand numarul pensionarilor depasea 114 000.

Raportul subunitar dintre numărul de salariaţi şi cel al pensionarilor cântăreşte tot mai greu în deficitul bugetului de pensii. În topul judeţelor cu cei mai mulţi pensionari raportaţi la salariaţi, judeţul Teleorman  ocupa locul fruntas, media raportului  fiind de 1.88 de pensionari la salariat.  Acesta este secondat de Giurgiu, unde raportul este de 1,82 de pensionari la un salariat. Si judetul Dambovita este situat printre primele locuri cu o medie de 1,54. Ceva mai bine sta judetul Arges unde media este de 1,12 pensionari la salariat.

Problema numarului mare de pensionari si a celui redus de salariati nu este una tocmai noua. Situatia alarmanta a fost declansata dupa anul 1990.  Dezindustrializarea şi pierderea locurilor de muncă din ultimii 23 de ani au provocat anomalia unei economii şi a unei societăţi în care numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaţilor şi care nu poate funcţiona altfel decât pe deficit. Conform specialiştilor, dacă se menţine ritmul actual, în mai puţin de 10 ani statul nu va mai putea plăti pensiile şi va trebui să se împrumute.

Reporter: Cătălina Sandu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe