Bolnavii de cancer primesc o sansa la viata. La Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov tratamentele sunt gratuite de la 1 iunie, dupa ce Casa de Asigurari de Sanatate a alocat fondurile necesare in acest sens. Pana acum, bolnavii erau nevoiti sa plateasca 50 % din pretul tratamentului, cost care i-a impins pe cei mai multi romani…spere moarte.
Cancerul poate schimba radical viata unui om, chiar daca acest diagnostic nefericit se refera la un coleg, prieten, membru al familiei sau pur si simplu la un semen de-al nostru. Este inceputul cautarilor, moment in care cel afectat are nevoie de mult sprijin si de grija celor din jur. Indrumarea medicala, diagnosticul corect, tratamentul eficient si accesibilitatea serviciilor sunt cele mai importante etape pentru a invinge lupta cu cancerul, insa, la acest moment tara noastra mai are inca multe lipsuri cand vine vorba de aceasta afectiune necrutatoare. Nu avem tratament pentru bolile rare, nu avem aparaturatura medicala necesara si nici programe de sustinere pentru pacienti.
Pana la luarea deciziei de a oferi o sansa la radioterapie gratuita, fiecare bolnav care facea 22 de sedinte de radioterapie platea cate 5000 de lei.
Veste ca vor putea beneficia de radioterapie gratuita este vitala pentru toti bolnavii de cancer din Romania dar mai cu seama pentru pacienti din Prahova si Dambovita. La acest moment, aparatul de radio terapie pus in functiune la Brasov este unul dintre putinele aparate existente in unitatile medicale din Sudul tarii.
Specialistii sustin ca radioterapia este o etapa foarte importanta in tratamentul oncologic, 80% dintre pacientii bolnavi de cancer necesita radioterapie. Tipurile de cancer care beneficiaza de acest tratament sunt tumorile de san, de rect, de col uterin, de esofag, cancerul gastric, ORL etc. Din moment ce tratamentul va fi gratuit, medicii de la Brasov se astepta ca si numarul pacientilor sa fie unul foarte mare.
La nivelul intregii tari, doar sase spitale au cerut aparate de radioterapie, asta in conditiile in care, in Romania, in perioada 2009-2012, decesele prin cancer s-au dublat fata de media europeana. Din nefericire si investitia pentru fiecare pacient este la jumatate fata de media de pe continent. In timp ce in Europa se investesc in medie 100 de euro pe pacient, in tara noastra se investesc cel mult 50 de euro.
Ilona Rotaru / Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa