Cu un numar semnificativ de 5 milioane de persoane fumatoare, Romania ocupa un loc fruntas in topul fumatorilor din Europa. Utimele studii din lumea medicala au demonstrat ca fumatorii pasivi au cu pana la 95% un risc mai ridicat de a dezvolta calcifierea arterelor coronare comparativ cu cei care nu intra in contact cu fumul de tigara atat de nociv. Pana in prezent specialistii au descoperit in fumul de tigara, mai bine de 3.500 de substante, dintre care 45 sunt cancerigene.
Tot mai multe studii arata ca persoanele care nu au fumat niciodata, dar care au stat langa persoane fumatoare sunt afectate de diverse boli. Pentru nefumatori, momentele petrecute intr-o atmosfera cu fum de tigara pot fi daunatoare, inhalarea substantelor toxice expune la aceleasi riscuri ca si fumatorii activi.
Anul 2013 a adus in atentia populatiei, nenumarate cercetari cu scopul de a arata ca, in functie de gradul expunerii la tutun, riscul calcifierii la nivelul arterelor coronare variaza si este crescut, cu 50% la persoanele care au avut de-a lungul vietii o expunere redusa, pana la 95% la persoanele care, desi nu au fumat activ, au petrecut timp intr-un mediu cu fum de tigara. Constienti de riscurile pe care le presupune tigara ,mare parte a dambovitenilor, chiar daca au fost fumatori, au renuntat la acest viciu si chiar se feresc sa intre in contact cu mediile frecventate de fumatori.
Bolile coronariene acute de tipul infarctului miocardic sau al atacului cerebral sunt boli care afectează din ce în ce mai mulţi oameni sub 40 de ani. Iar una din cauze este fumatul pasiv.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu/Ciprian Rusa