PRIMA PAGINĂ » BREAKING NEWS » COD ROȘU DE AVALANȘĂ

COD ROȘU DE AVALANȘĂ

de Andrei Oprescu
13 vizualizări

Cod roșu de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. ANM a emis un bulentin nivometeorologic cu risc mare de avalanșă la peste 1800 de m și risc însemnat la altitudini sub 1800 de m. Pe majoritatea pantelor stratul de zăpadă este puțin stabilizat și riscul de producere a unor astfel de fenomene este crescut.
În zonele de creastă, vântul va sufla cu rafale ce temporar vor depăși 45-55 km/h. La peste 1800 m, temperaturile minime se vor încadra între -8 și -5 gr.C, iar cele maxime între -3 și 0 gr.Celsius. ANM a emis avertizare de RISC MARE (4) de avalansă la peste 1800 de metri altitudine.

La suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă,căzută în zilele precedente, care pe alocuri depășește 50 cm, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă, ca efect al acțiunii vântului. De asemenea sunt formate plăci de vânt și cornișe.Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, sau cu straturile mai vechi. Spontan, datorită insolației, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe.

La altitudini mai mici de 1800 m este RISC ÎNSEMNAT (3) de avalanșă. Stratul este format în partea superioară din zăpadă mai umedă și grea. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe pe numeroase pante, dar la peste 1600 metri există posibilitatea declanșării și de avalanșe spontane, de dimensiuni mai mici și medii.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe