PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONACUL GHICA, ÎN PARAGINĂ

CONACUL GHICA, ÎN PARAGINĂ

de Andrei Oprescu
262 vizualizări

Ieri vă prezentam şcoala modernă reabilitată în memoria lui Ion Ghica, în satul dâmboviţean Ghergani, astăzi aruncăm un ochi la polul opus. Conacul scriitorului Ion Ghica, aflat în vecinatatea instituţiei de învăţământ, este în paragina, iar moştenitoarea omului de stat se chinuie să menţină vie amintirea stră-străbunicului său. În secolul al XIX-lea era una dintre cele mai impunătoare case boiereşti din regiunea de sud a României, acum este doar o umbră a imaginii de altadată.

Doar arhitectura specifică secolului al XIX-lea mai aminteşte de locul în care scriitorul şi omul politic Ion Ghica şi-a trăit viaţa. După moartea acestuia, precum şi a copiilor lui, conacul a fost transformat în spital, iar apoi abandonat. Moştenitoarea domeniului de la Ghergani s-a chinuit timp de 15 ani să intre în posesia proprietăţii, timp în care i-a fost interzis să treacă de poarta conacului.

Pe domeniului conacului au fost înmormântaţi membrii familiei Ghica, insă nici mormintele nu au scăpat nevandalizate, chiar dacă vorbim despre un monument istoric.

În capelă se află mormintele soţilor Ghica.

Din păcate, capela a fost la un pas să fie distrusă, din cauza dezinteresului care a învăluit domeniul Ghica în trecut. În secolul al XIX-lea, aceasta surprindea prin bogăţia formelor şi a culorilor în raport cu sobrietatea reşedinţei. Prezintă elemente ce provin din stiluri arhitecturale diferite: cupola face aluzie la arhitectura bizantină, detaliile decoraţiilor prezintă influenţe clasice.

Irina Bossy Ghicas-a remarcat ca jurnalistă, însă de mai bine de 30 de ani trăieşte în afara ţării. Cariera acestui om de presă a atins apogeul la Reuters şi BBC. Descendenta lui Ion Ghica a fost Director al Institutului Francez de la Bucureşti şi a lucrat în Ministerul Culturii din Franţa. La 62 de ani nu exclude posibilitatea de a se întoarce în ţară, pentru a monitoriza îndeaproape reabilitarea conacului. Până acum lucrările efectuate pentru consolidarea criptei şi a capelei au costat-o în jur de 600 000 de euro, însă drumul este lung până când domeniul Ghica va reînvia.

Domeniul Ghica a fost afectat şi de cutremurul din 1977, însă indiferenţa faţa de monumentele istorice a făcut ca totul să ajungă ruină. Moştenitoarea conacului spune că va face tot posibilul să refacă peisajele din parcul în care aleile sunt străjuite de tei, tecari şi stejari seculari, un parc întins pe 13 ha.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe