Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului București, în baza unui ordin european de anchetă transmis de Parchetul Specializat din Sofia, Bulgaria, la locuința unor persoane suspectate de săvârșirea constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune.
În cauză s-a reținut faptul că, grupul infracțional organizat era format din cetățeni bulgari și acționa pe teritoriul României și Bulgariei.
O parte dintre membrii grupului infracţional organizat, aşa-numiţii „vartachi”, sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele vătămate, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare.
Al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta și controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime.
Curierii erau persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informațiile furnizate de către cei de pe primul palier.
Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, inculpații închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, achiziționau cartelele SIM de la diferite chioşcuri, benzinării şi supermarketuri și folseau doar aparate mobile achiziționate din târguri și piețe. O parte din dispozitivele mobile erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp altele erau distruse.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 500.000 de euro.
În urma percheziției domiciliare, au fost ridicate 84 de cartele SIM și 10 telefoane mobile.
Trei inculpați au fost prezentaţi Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SIAS.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.