Din rau in mai rau. Dupa ce spitalele au ramas fara sange si fara tratament pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA, acum o alta problema s-a instalat in sistemul de sanatate autohton. Romania se confrunta cu o criza de ser antirabic. Acest lucru a fost scos in evidenta chiar de doctorul Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului “Matei Bals”. Acesta a tras un semnal de alarma, sustinand ca “serul lipseste aproape cu desavarsire la nivelul tarii”. La randul lor, reprezentantii din Ministerul Sanatatii spun ca spitalele vor avea vaccinul pe stoc in cel mai scurt timp.
Desi serul antirabic se face numai in situatiile in care exista suspiciune foarte mare de rabie, adica muscatura de animal salbatic sau animal turbat, serul lipseste aproape cu desavarsire la nivelul tarii. Problema consta in faptul ca orice produs medicamentos pe astfel de program se achizitioneaza printr-o licitatie castigata de distribuitori. Acesti doi distribuitori sunt acreditati de Ministerul Sanatatii. Acesti doi distribuitori nu au medicamentul in stoc. Ei practic nu isi onoreaza licitatia castigata. Din pacate, singura solutie prin care se poate rezolva aceasta criza este organizarea unei noi licitatii, insa procedura ar dura cateva luni.
Conform Ministerului Sanatatii, unitatile sanitare achizitioneaza aceste produse direct de la distribuitori sau producatori si nu exista o achizitie centralizata la Minister.Vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni in mod eficient maladia. Aceasta poate fi administrata cu titlu preventiv, si totodata cu titlu curativ la persoanele care au fost in contact cu un animal, potential, turbat. In cazul in care o persoana este muscata de un animal suspect se impune prezentarea la medic, fiind necesar administrarea intregii serii de vaccin antirabic, care se face in prima, a treia, a saptea, a paisprezecea si a douasecisiopta zi de la muscatura suspecta.
Ilona Rotaru
Radu Constantinescu
http://youtu.be/z-xUa6746vo