Ilegal, dar obligatoriu pentru unii! Fondul clasei si fondul scolii au reprezentat mereu un motiv de conflict intre parintii elevilor si conducerea institutiilor de invatamant, dar au dat nastere si unor discutii contradictorii intre reprezentantii Ministerului Educatiei. Chiar daca suma anuala se plaseaza in general intre 30 si 70 de lei, multi parinti nu isi permit o cheltuiala in plus. Potrivit ISJ Dambovita, fondul scolii nu este obligatoriu si este ilegala perceperea taxei de catre conducere. Decizia de a oferi o contributie institutiei de invatamant apartine doar comitetului de parinti, din fiecare scoala si nu poate fi o suma impusa.
Problema fondului scolii a fost prezentata de-a lungul timpului din diferite perspective. „Se plaseaza clar in afara legii” era de parere Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, pe cand, Remus Pricopie, actualul ministru, afirma ca ar putea functiona dar numai daca “se face intr-un cadru legal si nu circuland bani intr-o forma ascunsa”. Potrivit informatiilor oferite de Inspectoratul Scolar Dambovita, fondul scolii nu este obligatoriu, decizia apartinand exclusiv asociatiei de parinti. Mai mult, orice incercare a unui director de scoala de a impune plata fondului scolii este ilegala si va fi sanctionata.
Cum de la teorie la practica e drum lung, sunt si situatii in care fondul scolii este obligatoriu. In alte cazuri chiar daca este stabilit de asociatia de parinti, nu toti isi permit sa plateasca si aceste sume pe langa banii pe care sunt nevoiti sa ii scoata din buzunarul propriu la inceput de an scolar pentru manuale si rechizite. Aceasta bunica este nemultumita de situatie .
Acest tatic are baietelul inscris in clasa intai si este la curent cu problema fondului scolii, insa este de acord sa plateasca o suma daca aceasta va fi stabilita de parinti in sedinta si daca va fi o contributie rezonabila pentru achizitionarea de lucruri necesare copiilor.
ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi