Ce-am avut și ce-am pierdut sau cum a ajuns la fier vechi industria din județul Argeș, unul dintre motoarele economiei de dinainte de 90′. Turbinele s-au oprit, secțiile s-au inchis, producția a încetat și coloșii de altadată s-au făcut una cu pământul. Un top al marilor fabrici, uzine și combinate din județul Argeș, care hrăneau zeci de mii de suflete și care astăzi sunt doar istorie a împânzit internetul.
Înainte de 1989 judetul Arges era un adevarat simbol al industriei si unul dintre motoarele economiei nationale. A patra putere industriala a tarii o numea Ceausescu, iar 27 de ani mai tarziu asistam la un cimitir al industriei romanesti. Zeci de fabrici si uzine care asigurau zeci de mii de locuri de munca au ajuns una cu pamantul. Motoarele s-au oprit, benzile s-au blocat, sirenele care anuntau inceperea programului de lucru au amutit. Peste tot, nu doar in Arges, numai ca aici parca dezastrul a capatat proportii alarmante. Potrivit unui top care a impanzit mediul online, nu mai putin de 40 de fabrici si uzine au ajuns la fier vechi in ultimii 27 de ani. Printre ele nume importante ale industriei romanesti:
Rolast sau Combinatul de articole tehnice din cauciuc
Combinatul de Prelucrarea a Lemnului Pitești
Grulen Câmpulung
ARO Câmpulung
Combinatul Petrochimic Piteşti
Întreprinderea de motoare electrice Piteşti
Combinatul de lianţi Câmpulung Muscel
Fabrica de tananţi Piteşti – prima din România
CET Sud Bradu
Fabrica de Cherestea Domneşti
Fabrica de piese auto şi produse metalice Piteşti
De ce au ajuns majoritatea la fier vechi? Unii au numit fenomenul gebocid economic, privatizari cu cantec sau cardasii. Despre privatizările eşuate în Argeş se pot scrie romane. Falimentară și falimentată timp de 27 de ani, dintr-o industrie care mergea cu motoarele turate la maxim, până în 1989, s-a ales praful. Doi dintre liderii de sindicat ai ARO Campulung respectiv ARPECHIM au vorbit despre fenomen in cadrul emisiunii Sud-Muntenia La Raport.
Nu ratati o noua editie a emisiunii Sud-Muntenia la Raport.