La cota 1.200, pe Transfagarasan a fost sfintita biserica noii manastiri cu hramurile Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul si Acoperaamantul Maicii Domnului. Noua biserica a fost zidita spre vesnica pomenire a tuturor lucratorilor care au cazut la datorie, construind Transfagarasanul.
La ridicarea acestei pitoresti manastiri se lucreaza de mai bine de 20 de ani. Lacasul se afla pe un teren donat de o familie din localitatea Albestii de Arges. Desi manastirea se afla la zeci de kilometri de asezarile umane, la momentul sfintirii au participat multi credinciosi. Transfagarasanul, construit intre anii 1970 si 1974 la initiativa lui Nicolae Ceausescu, strabate Muntii Fagaras pe o distanta de 90 de kilometri si a avut un scop strategic.
Pentru ca in 1968 Cehoslovacia fusese invadata de Uniunea Sovietica, Nicolae Ceausescu se astepta ca si Romania sa pateasca acest lucru, asa ca, in eventualitatea acestui eveniment, dorea ca trupele militare sa poata inainta cu rapiditate spre nord. Drumul face legatura intre Sibiu si Pitesti si strabate cele mai inalte sectiuni ale Muntilor Carpati, intre varfurile Moldoveanu si Negoiu.