PRIMA PAGINĂ » Utile » ARGES » MONUMENTE VANDALIZATE, AUTORITĂȚI NEPĂSĂTOARE

MONUMENTE VANDALIZATE, AUTORITĂȚI NEPĂSĂTOARE

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Două dintre monumentele simbol ale orașului regal Curtea de Argeș se află într-o avansată stare de degradare. Deși nu au mai fost reparate de multă vreme, biserica Sân Nicoară și Fântâna Meșterului Manole au fost pe deasupra și vandalizate, tinerii din oraș desenând cu sprayuri diferite simboluri satanice.
Construită la finalul anilor 1200, biserica din Curtea de Argeș este singurul monument de secol XIII rămas în picioare la sud de Carpați. Cu toate acestea, asupra zidurilor nu s-a mai intervenit de peste 40 de ani. Acum tinerii merg la ruine și le distrug, deși ele se află la 100 de metri de centrul orașului.
Ruinele monumentului de secol 13 așteaptă de secole o refacere totală. Când se va întâmpla asta, nu știe nimeni. Autoritățile din Curtea de Argeș lucrează la documentația necesară obținerii de fonduri și a aprobărilor necesare pentru restaurare.
Un alt monument de referință al orașului, aflat la 200 de metri de necropola regală, a avut și el de suferit de pe urma vandalilor. Pe Fântâna Meșterului Manole au apărut o serie de grafitti-uri făcute, cel mai probabil, de tineri din oraș. Reprezentanții primăriei locale spun că mai mult decât să acopere cu var desenele nu pot face acum, pentru că este nevoie de aprobări de la Comisia Zonală de Cultură și Culte pentru reparații capitale.
Până când aprobările de reabilitare vor fi date și fondurile strânse, localnicii au inițiat în mediul online o petiție prin care se dorește atragerea atenției asupra stării deplorabile în care se află monumentele istorice din oraș.

 

 

Comenteaza

comentarii

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe