PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NAȘTEREA UN MIRACOL, NU UN CHIN – VIDEO

NAȘTEREA UN MIRACOL, NU UN CHIN – VIDEO

de admin
25 vizualizări

     Femeile care se gandesc din ce in ce mai mult la cel mai inaltator moment din viata au avut ocazi sa vada miercuri, 4 iunie, ceea ce presupune cu adevarat aducerea pe lume a copiilor, vizionand primul documentar romanesc depre nastere.  „Îndraznesc să nasc așa cum vreau! Este un film realizat cu mult suflet, despre suflet si pentru sufletul femeilor care surprinde prin imagini puternice toate nuantele nasterii.

Prezentat la Liceul Voievodul Mircea din Tragoviste, „Îndraznesc să nasc așa cum vreau!”  primul documentar bine realizat despre nasterea in sistemul medical romanesc, a reusit sa imresioneze zeci de dambovitence. Filmul dezvaluie o realitate dureroasa a abuzurilor fizice si psihice la care sunt supuse femeile si copiii nou-nascuti. Atinge puncte vulnerabile ale sistemului ca: procedurile standard din spitale, dezumanizarea unor cadre medicale, lipsa explicatiilor, mame nemultumite, iar lista poate continua.

Mai mult documentarul ridica si o serie de intrebari: Nasterea naturala sau cezariana ? Care sunt avantajele sau riscurile ? De ce mai mult de jumatate din copiii din Romania se nasc prin cezariana ? Care sunt riscurile unui act medical supramedicamentizat ? Cine hotaraste momentul nasterii – medicul, mama sau copilul?

La aceste intrebari se ofera raspunsuri in interviuri cu mame, medici, moase, reprezentanti ai autoritatilor si factori de decizie. Zeci de femei aduc in fata publicului acest mesaj impresionat si militeaza pentru nasterea naturala si respect pentru mama si copil.

Din acest proces nu poate lipsi nici tatal care trebuie sa fie bine informat si sa sprijine mama, este alaturi de ea in acest moment unic si stabileste astfel o relatie deosebita cu copilul sau inca de la inceput.

De asemenea, filmul isi propune demolarea unor mituri, schimbarea mentalitatii si lupta cu conceptiile invechite.  „Îndraznesc să nasc așa cum vreau!Trebuie inteles ca un semnal de alarma pentru societatea medicala romaneasca, este un impuls pentru o mai buna informare a femeilor care trebuie sadecidain deplina cunostinta de cauza modul in care vor aduce copiii pe lume. Mamele trebuie isi cunoasca drepturile si sa stie care sunt toate variantele.

Ilona Rotaru

https://www.youtube.com/watch?v=2v61q1kD0Fc

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe