In sfarsit, debutantii in afaceri pot beneficia de finantare de la stat pentru a demara activitatea. De joi, 10 iulie, intreprinzatorii romani, indiferent de varsta, pot pune mana pe creditele nerambursabile de pana la 10.000 de euro. Noutatea adusa anul acesta de program este aceea ca nu mai exista conditiia de varsta, acum fiecare persoana, indiferent de varsta, poate solicita finantarea de la stat.
Programul de finantare a fost lansat acum trei ani si ca urmare a succesului de care s-a bucurat pana acum s-a luat decizia de fi prelungit pana in anul 2020. Astfel, in fiecare an, cel putin 500 de debutanti in afaceri vor putea beneficia de sprijunul financiar oferit de stat. Inbucurator este si faptul ca acest proiect a creat de la lansare peste 10.000 de locuri de munca.
De banii obtinuti prin programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatori beneficiau pana acum tinerii cu varste de pana la 35 de ani.
Autoritatile anunta ca vor fi finantate achizitiile de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare, tehnica de calcul, de mijloace de transport, cu exceptia achizitiei de vehicule de transport rutier de marfuri, solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor.
De asemenea, aplicantii pot primi finantari nerambursabile pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi şi active similare , autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta fiscala si juridica, consultanta IT si PR. Cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului. In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, ghidul solicitantului prevede reinvestirea anual a cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent si angajarea si mentinerea in activitate a cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere.
Inscrierea in program este continua si se face online pe site-ul Ministerului Economiei.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu