Desi nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, sindromul de colon iritabil este o afectiune tot mai frecventa in randul romanilor. Apare ca urmare a consumului de alimente care irita mucoasa, dar este foarte raspandita in zilele nostre si din cauza stresului. Colonul iritabil este un diagnostic pe care tot mai multe persoane il dobandesc, inca de la varste tinere.
Statisticile arata ca ca aproximativ o patrime dintre adulti sufera simptome de colon iritabil, insa un numar mic dintre acestia consulta un medic. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei.
Desi nu sunt cunoscute cauzele care provoaca acesta tulburare, specialistii sustin ca un rol important il joaca dieta, factorii psihologici, genetici, hormonali, insa si anumite afectiuni sau medicamente.
Chiar daca simptomele pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente sunt: durerea si disconfortul abdominal, senzatia de balonare si modificarile in ritmul si consistenta scaunelor. Sindromul colonul iritabil provoaca un mare disconfort.
Potrivit specialistilor, simptomele pot fi intensificate de factori precum: mese bogate; anumite medicamente; bauturi care contin cafeina; consumul de alimente precum ciocolata, produsele lactate si alcoolul; stresul.
Bolnavii de colon iritabil trebuie sa se abtina si de la dulciuri concentrate, consumul de alcool, fumat, condimentele, grasimi si mese copioase.
Sindromul de intestin iritabil, cunoscut si sub numele de boala functionala intestinala sau colon iritabil reprezinta de fapt o tulburare a functiei normale colonice, care prezinta manifestari diverse si care este tot mai frecventa in populatie.
In zilele noastre tot mai multi oameni acuza ca sufera de sindromul colonului iritabil, acest sindrom datorandu-se în special alimentației si stilului de viata.
Lipsa sportului, alimentatia saraca in fructe si legume crude, somnul insuficient, stresul, infectiile, consumul de alcool procesat sunt doar cateva din cauzele care duc la aparitia acestui sindrom. Despre aceasata afectiune dar si despre alte lucruri benefice pentru sanatate aflati sambata, din emisiune Arome-n Bucatarie, incepnad cu ora 10 si 30 de minute.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu
http://youtu.be/c9xol-CqP5E