Situatie ingrijoratoare! Paracetamolul este consumat din ce in ce mai mult de catre persoanele care au probleme de sanatate. Pentru ca este mai accesibil cap pret si calmeaza rapid durerile, dambovitenii ajung sa folosesc acest medicament ca remediu universal. Total gresit, spun specialistii care avertizeaza in acelasi timp ca administrat in doze prea mari, paracetamolul poate provoca afectiuni ale ficatului si rinichilor.
Consumul de paracetamol creste de la an la an atat in randul adultilor si varstnicilor, cat si in randul copiiilor. Acest medicament a devenit astfel un fel de panaceu pentru damboviteni. Asta pentru ca este unul dintre medicamentele foarte cunoscute dar si pentru ca raportul calitate-preţ este extrem de convenabil pentru un număr mare de persoane.
Doza maxima admisa este de 500 mg de trei ori pe zi in cazul adultilor si de 125 sau 250 in functie de varsta, de doua ori pe zi, pentru tratarea copiiilor. Problema este ca vârstnicii uită câte pastile au luat. Iar adulţii tineri nu citesc cu atenţie lista de ingrediente ale toate tratamentelor pe care le iau, cunoscut fiind faptul că substanţa de bază din paracetamol este acetaminofenul şi se găseşte în mai multe produse, în special în cele pentru răceală şi gripă. Neatentia insa ii poate costa viata, pentru ca la doze mari paracetamolul prezinta risc de toxicitate hepatica si poate provoca afectiuni grave ale rinichilor.
Ibuprofenul, codeina, aspirina şi paracetamolul, toate sunt medicamente care calmează durerea şi care pot fi luate cu uşurinţă în doze periculoase pentru organism arata studiile specialistilor.
ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi