PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PĂRINȚII CUIVA, BĂTRÂNII NIMĂNUI

PĂRINȚII CUIVA, BĂTRÂNII NIMĂNUI

de Mditv
37 vizualizări

Sunt bătrâni, unii bolnavi, alții triști, cu gândul la copiii care au plecat în lume, cu povești de viață impresionante, cu amintiri care dor la bătrânețe, atunci când nu au cui să se destăinuie. În România, bătrânii sunt lăsați să moară singuri în casele lor. Sunt mulți, dar nimeni nu știe de ei. Asta pentru că statul român nu este interesat de situația lor. După ce și-au crescut copiii, aceștia au luat drumul străinătății. Pe unii bolile îi țin captivi în casă, pe alții sărăcia îi doboară. Dar mai mult decât orice îi doare singurătatea. MDITV a pornit campania PĂRINȚII CUIVA, BĂTRÂNII NIMĂNUI!

Cu părul nins, cu ochii în lacrimi, gârboviți și triști. Sunt părinții cuiva. Brațele lor au legănat cândva copii care au crescut și i-au lăsat în urmă. Îi mai vizitează din când în când, dar pentru unii trec luni sau ani la rând în care nimeni nu-i întreabă de sănătate. La apusul vieții, au rămas singuri. Stan Iordan a fost ofițer în tinerețe și a avut o familie frumoasă. O soție iubitoare și patru copii. Acum a rămas singur. Soția a murit, iar pe copii i-a furat străinătatea.

Are 88 de ani și nu-și aduce aminte să fi fost vreodată bolnav. A dus o viață sănătoasa și a încercat mereu să-și țină familia aproape, dar acum bătrânețea l-a găsit singur. Nu vrea să fie povară pentru copii.

Câți sunt în situația sa? Nimeni nu știe…pentru că acest capitol nu figurează nicăieri. Statul și-a luat mâna de pe ei, sunt o povară prea grea. Neoficial, sunt peste 1 milion de bătrâni rămași singuri acasă, peste 20% din populaţia de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă nici măcar 1 % nu beneficiază de astfel de servicii.

Mulți vârstnici își așteaptă în zadar copiii. Sute de bătrâni zac în spitalele din România, uitați de rude, în azilele din țară, abandonați de familie, sau chinuiți în propriile case. Sistemul de asistență socială este depășit. Acolo unde există centre pentru vârstnici, condițiile lipsesc, locurile sunt limitate, iar pensiile prea mici ca să acopere cheltuielile. În România, fiecare asigurat are dreptul la 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite, decontate de Casa de Asigurări. Pentru aceasta, Casa de Asigurări apelează la furnizori privaţi, care primesc 75 lei pe zi de pacient, în primele 42 de zile din cele 90, şi 50 lei pe zi, de pacient, pentru următoarele 48 de zile. Câți dintre bătrâni au parte de aceste servicii? Foarte puțini. Cei mai mulți se luptă cu boala și neputința și își așteaptă sfârșitul.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe