Producatorii din bazinul pomicol de pe Valea Dambovitei trec printr-o perioada dificila. De cativa ani, productia scade ingrijorator, iar specialistii nu au gasit pana acum o solutie. Vremea din aceasta primavara a compromis o mare parte a productiei din 2015. Oamenii stau cu frica-n san ca nu cumva sa aiba parte de grindina dupa temperaturile ridicate si caniculare din ultimele saptamani. Asta ar fi sfarsitul recoltei. Intre timp, unii au ales alternative de supravietuire: apicultura, culturile de capsuni sau introducerea unor soiuri din Italia in bazinul pomicol dambovitean.
Problemele in statiunea pomicola Voinesti au aparut in urma cu cativa ani, de cand productia este in continua scadere. De fiecare data, vremea neprielnica a fost considerata principala cauza. La asta, se mai adaugau si daunatorii. Intre timp insa specialistii au luat masuri, insa cauza principala nu a fost nici pana acum depistata.
Atat specialistii cat si pomicultorii au tras semnale de alarma. Perioada caniculara a avut efecte negative asupra productiei. Oamenii au udat cat si cum au putut, dar nu este suficient. Mai grav este ca au aparut si daunatori.
Pentru ca de fiecare data investitia este foarte mare, iar recolta scade, oamenii au cautat alternative pentru a supravietui. Un exemplu este aducerea unor soiuri de mere din afara, mai putin sensibile si care dau rod, mai rapid, cum sunt cele din Italia. Unii au renuntat la soiurile consacrate la Voinesti, altii au investit si in alte domenii.
Oamenii stau cu frica-n san ca nu cumva sa aiba parte de grindina dupa temperaturile ridicate si caniculare din ultimele saptamani. Un episod cum a fost cel de la inceputul saptamanii din zona de sud a judetului, in localitatile de langa Racari, ar distruge toata recolta.