PRIMA PAGINĂ » Stiri » PREA SĂRACI SĂ MEARGĂ LA ȘCOALĂ

PREA SĂRACI SĂ MEARGĂ LA ȘCOALĂ

de Andrei Oprescu
18 vizualizări

Trei săptămâni îi mai despart pe elevi de începutul anului școlar. Dacă protestele profesorilor nu vor degenera, pe 15 septembrie copiii se vor întoarce în bănci. Nu toți însă. 300.000 de copii români nu merg la școală. O arată datele UNICEF care trag din nou un semnal de alarmă. Sărăcia îi condamnă pe mulți la analfabetism.

Acest băiețel este doar unul dintre copiii pentru care educația a fost un lux până acum. Deşi ar trebui să fie elev în clasa a-II-a abia vara aceasta a mers prima dată la grădiniţă. Copiii de vârsta lui știu să scrie și să citească, el abia acum face primii pași într-o clasă.

Ca el sunt alți 300.000 de copii români cel puțin care nu merg la școală, cei care sunt înregistrați în statistici, însă numărul real poate fi și dublu.

SANDIE BLANCHET, UNICEF ROMÂNIA

„Rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, rata tinerilor şi adolescenţilor aflaţi în afara sistemului de educaţie, formare sau ocupare este de aproximativ 18%, iar numărul copiilor aflaţi în afara sistemului de educaţie a ajuns la aproape 300.000. Studiul realizat a scos la iveală faptul că, din păcate, aproximativ jumătate dintre copii sunt expuşi riscului de sărăcie, 60.000 sunt separaţi de familiile lor, iar 10% dintre sarcini sunt înregistrate la adolescente”.

Sunt rezultatele unui studiu UNICEF menite să tragă un semnal de alarmă și să prezinte realitatea. Și nici nu este de mirare, având în vedere că sărăcia îi condamnă pe cei mai mulți la analfabetism. Deși teoretic și prin Constituție este gratuită, educația costă scump în România. În fiecare an asistăm la ridicări din umeri, manuale lipsă, noi și noi cerințe fără o bază sau un sprijin real.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe