Autismul poate fi diagnosticat inca din primele luni de viata ale copilului. Daca pana acum identificarea autismului se facea foarte tarziu, din acest an toti copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani vor fi evaluati gratuit de medicii de familie pentru a stabili daca sufera sau nu de aceasta tulburare.
Diagnosticarea timpurie a acestei tulburari inseamna o sansa la o viata normala pentru cei mici . Acesta este motivul pentru care, din acest an, medicii de familie sau pediatri vor efectua evaluari ale copiilor pentru a afla daca acestia au risc sau daca sufera de autism.
Primii care trebuie sa observe schimbari in comportamentul celor mici sunt insa parintii. Medicii sustin ca in momentul in care parintii vin acasa si vad lipsa de reactie din partea celui mic si atunci cand il striga este evident ca acesta are o problema.
Cand vine vorba de recuperare, cei mici au sanse reale sa redevina un normai daca se aplica din timp terapia ABA, adica analiza aplicata a comportamentului. Pe parcursul acestor sedinte copiii invata lucruri pe care ceilalti le fac in mod natural.
Un rol important in recuperarea copiilor cu autism il joaca si integrarea acestora intr-o clasa. Din nefericire insa multi profesori sunt reticenti iar multi parinti se lovesc de refuzul acestora.
Specialistii sustin ca in anumite cazuri copii cu autism nu pot face fata in scolile normale si atunci se impune transeferarea loc catre scoli speciale. Insa din pacate la acest moment aceste centre lipsesc cu desafarsire din multe orase ale tarii.
In Romania, numarul micutilor care sufera de o tulburare de spectru autist creste de la an la an , iar cauzele nu sunt cunoscute inca. Tocmai pentru ca nu se stie clar cum poate fi prevenit, este foarte importanta diagnosticarea timpurie.
Ilona Rotaru