Deși sunt obligați prin lege să încadreze persoane cu dizabilități și primesc și beneficii financiare de pe urma lor, angajatorii sunt reticenți. O demonstrează și cel mai recent exercițiu în acest sens: bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități organizată în peste 40 de orașe din țară. Angajatorii i-au ocolit pe tinerii cu dizabilități chiar și pe cei cu studii și pregătire.
Vasile a venit la Bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM Dâmbovița însoțit de mama sa. În urma unui episod dramatic în copilărie, tânărul s-a îmbolnăvit și este încadrat în grad de handicap, însă cu drept de muncă. Băiatul a lucrat ca agent de securitate, dar de câteva luni a rămas șomer. A încercat să își găsească un job, însă a primit numai refuzuri.
Radu a fost diagnosticat cu hemipareză spastică, un handicap locomotor. În ciuda problemelor de sănătate a reușit să termine o facultate – specializare Geografia turismului. Cu toate că are o pregătire, nu a reușit să își găsească un loc de muncă. Foarte mulți angajatori l-au refuzat din start.
Astăzi a avut mai mult noroc. O agenție s-a arătat interesată de CV-ul său și i-a programat un interviu de angajare.
Această societate este însă printre puținele care au răspuns invitației AJOFM de a participa la bursa locurilor de muncă. Zeci de firme au fost contactate dar au spus PAS, deși legea obligă firmele să aibă un procent din angajați persoane cu dizabilități și le mai oferă angajatorilor și sprijin financiar.
În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protrecția Copilului Dâmbovița, sunt 18284 persoane care beneficiază de drepturile oferite de certificatul de încadrare într-un grad de handicap, din care 16770 sunt adulți. Dintre aceștia, doar 660 de persoane sunt încadrate în muncă.
Numărul total de persoane cu dizabilităţi din România depășește 805.650. Dintre acestea doar 45.000 de persoane au un loc de muncă.
ȘANSE MINIME DE ANGAJARE PENTRU CEI CU DIZABILITĂȚI
27
articolul precedent