PRIMA PAGINĂ » BREAKING NEWS » SAPTE LUNI PENTRU UN R.M.N.

SAPTE LUNI PENTRU UN R.M.N.

de Andrei Oprescu
129 vizualizări

Românii cotizează lună de lună la sistemul de sănătate, dar au ajuns să se roage să nu aibă nevoie de intervenții. Cei care apelează la investigațiile făcute de furnizorii de servicii de radiologie și imagistică medicală trec printr-un adevărat calvar până reușesc să primească un rezultat. Bolnavii sunt puși pe liste ce par interminabile și au de așteptat mai bine de jumătate de an pentru a face analizele. În Argeș sunt două aparate în tot județul, ambele în clinici private. În Dâmbovița sunt tot două aparate, unul la spitalul județean, celălalt la o clinică privată, iar listele de așteptare au ajuns la noiembrie 2016.

Românii alimentează lună de lună un sistem de sănătate care este grav bolnav. În ciuda cotizațiilor, atunci când au nevoie de o analiză importantă cum este investigația RMN, pacienții trebuie să aștepte luni de zile, iar mulţi dintre ei mor înainte de a afla un diagnostic corect. Suna dramatic, dar este realitatea. Semnalul de alarmă a fost tras de mai multe județe din țară. În Argeș de exemplu sunt doar două aparate RMN, ambele deținute de clinici private, care au contract cu casa de asigurări de sănătate, însă bolnavii sunt puși pe liste lungi de așteptare și asta din cauza fondurilor prea mici. Situația este asemănătoare și în Dâmbovița. În tot județul sunt două aparate, unul la Spitalul Județean Târgoviște și unul la o clinică privată. În ambele locuri sunt liste de așteptare. Am încercat și noi să obținem o programare. Răspunsul? Trebuie să așteptăm 7 luni pentru un RMN deși investigația se face gratuit cu trimitere de la medicul specialist.

Majoritatea oamenilor preferă să aștepte. Cei care își permit, plătesc și intră în față. Sunt și situații în care omul se îmbolnăvește mai rău așteptând rândul și chiar dacă a cotizat lună de lună la sănătate și are dreptul la investigație gratuită, o plătește. Cât? Între 450-850 de lei pentru un RMN.

Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița oferă explicația. Lipsa contractului-cadru dar și fondurile insuficiente au dus la această situație. Termenul pentru intrarea în vigoare a noului contract cadru pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 -2017 a fost amânat până la 1 iulie.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi asiguraţii care au nevoie de o investigaţie tip computer-tomograf. Şi aici lipsa fondurilor şi nevoia numeroasele solicitări au creat liste de aşteptare întinse mai multe luni.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe