Dupa scandalurile din educatie care s-au tinut lant in ultima perioada, autoritatile reactioneaza. Pana la sfarsitul anului scolar, va fi realizat un cod de etica pentru dascali.Daca nu il vor respecta, cadrele didactice risca sa paraseasca sistemul. In acest mod, oficialii din Ministerul Educatiei au declansat cruciada impotriva coruptiei din scoli. Cum ramane insa cu subfinantarea educatiei, trag un semnal de alarma sindicatele. Autoritatile nu pomenesc de acest subiect. Faptul ca elevii trebuie sa vina cu bani de acasa, la scoala, se datoreaza si fondurilor putine primite de unitatile de invatamant. In plus, daca dascalii nu ar mai primi salarii de mizerie, poate nu ar mai exista atatea acte de coruptie in sistemul educational, spun sindicatele.
Aceasta mamica din Targoviste are doi copii la gradinita, un baiat in clasa a VIII-a si o lista lunga de nemultumiri. De la lipsa caldurii in unitatile unde isi duce copiii sa invete, pana la sumele de bani care i se cer, asta desi invatamantul obligatoriu din Romania este teoretic unul gratuit.
Cand vine vorba insa de fondul clasei, despre care autoritatile spun ca este ilegal, sunt parinti care sunt dispusi sa il plateasca. Si asta pentru ca, spun ei, scoala nu are fonduri pentru aceste materiale, iar profesorii, din lefurile lor, nu isi permit sa le cumpere.
Codul de etica ce va fi realizat de Ministerul Educatiei ii lasa pe dascali fara posibilitatea de a mai preda, daca vor fi prinsi ca mai cer fondul clasei. Cum ramane insa cu lipsa banilor pentru unitatile de invatamant? In Targoviste, mii de elevi au tremurat de frig in salile de clasa, dupa ce scolile nu au mai primit caldura. In multe gradinite, parintii au fost nevoiti sa cumpere din banii lor calorifere electrice, de teama sa nu le inghete copiii. In mediul rural, cele mai mari probleme sunt cu transportul scolar, microbuzele lipsind sau fiind insuficiente. Nu mai vorbim despre toaletele improvizate pe care sunt obligati copiii sa le foloseasca si care sunt un adevarat pericol pentru ei. Tot in pericol sunt si din cauza faptului ca unitatea de invatamant nu beneficiaza de paza.
Nu numai parintii cunosc faptul ca numeroase scoli sunt obligate sa se bazeze pe sprijinul financiar al elevilor pentru a supravietui, ci si sindicatele. Acestea trag un semnal de alarma si cer alocarea a sase la suta din PIB pentru educatie.
„Nu trebuie uitat că astfel de practici, ca şi încurajarea constituirii «fondului clasei», atât de mult hulit, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat şi în salariile de mizerie ale cadrelor didactice. „
Ramane de vazut daca noile masuri anuntate cu surle si trambite de oficialii din educatie vor stopa coruptia din invatamant si daca intr-un final scoala va deveni gratuita nu numai in teorie, ci si in practica.
ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu