PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFINŢII MUCENICI SĂRBĂTORIŢI TRADIŢIONAL

SFINŢII MUCENICI SĂRBĂTORIŢI TRADIŢIONAL

de Mditv
1 vizualizări

Sfinţii Mucenici sunt sărbătoriţi la hotarul dintre iarna şi vară, după zilele babelor. Gospodinele fac mucenici şi împart printre vecini, în memoria celor 40 de sfinţi din cetatea Sevastiei. Acestea respectă reţetele din bătrâni, în timp ce barbaţii golesc cele 44 de pahare.

După tradiţia creştină, Sfinţii martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

În satul tradiţional românesc, gospodinele îi cinstesc pe cei 40 de martiri prin pomeni ritualice. În Muntenia, mucenicii se prepară foarte simplu cu colaci de casă, nucă şi covrigi. Secretul gustului constă în reţetele secrete ale bătrânilor pentru prepararea colacilor de casă.

Nicoleta este o gospodină din Gura Şuţii şi de când a învăţat să facă mucenici, cu mai mult de 15 ani în urmă, nu trece niciodată 9 martie fără a duce acest desert tradiţional şi vecinilor.

Prepararea şi împărţirea mucenicilor nu sunt singurele tradiţii care trebuie respectate în data de 9 martie. În satul tradiţional, femeile făceau un adevărat ritual încă de la primele ore ale dimineţii.

Şi bărbaţii au tradiţia lor de Mucenici. Actia beau 44 de pahare cu vin. Respectă şi tradiţia populară şi sărbătoresc şi Ziua Bărbatului neoficial. Doamnele nu sunt foarte încântate de obiceiul soţilor.

Deşi unii bărbaţi sărbătoresc în data de 9 martie, Ziua Bărbatului a fost declarată oficial pentru data de 19 noiembrie.


Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe