PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SUNĂ CLOPOŢELUL VECHI ŞI RUGINIT

SUNĂ CLOPOŢELUL VECHI ŞI RUGINIT

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Mai este mai puţin de două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar instituţiile de învăţământ sunt încă neconforme, pentru primirea învăţăcelor. Cu băncile rupte, uşile fără clanţe, pereţii cojiţi şi grilajele ruginite, unităţile şcolare sunt departe de a fi considerate şcoli moderne, aliniate standardelor europene. Explicaţiile administraţiilor locale sunt multe, însă, niciuna nu poate acoperi peisajul sumbru din sălile de curs. În judeţul Dâmboviţa mai sunt 16 unităţi de învăţământ nu au încă Autorizaţie Sanitară de Funcţionare.

În localităţile Pătroaia Vale, Crângurile, Comişani, Văcăreşti, Glodeni, Corbii Mari, Cobia, Vârfuri, Ulieşti, Şotânga, Braniştea şi Răscăieţi, din judeţul Dâmboviţa, funcţionează încă unităţi şcolare fără ASF. Dacă până acum cap de afiş în ceea ce priveşte această problemă erau Glodeni şi Corbii Mari, anual ies la iveală și alte unități școlare în care mobilierul și dotările sunt distruse, iar toaletele se găsesc tot în fundul curții. Prima oprire este în comuna Braniștea.

Unitatea școlară, unde învață doar elevii de gimnaziu, datează din anul 1970 şi de atunci nu s-au mai făcut modificări în ceea ce priveşte mobilierul, dotările sau sursa de încălzire.

Şcoala de la Braniştea este cuprinsă într-un proiect de reabilitare prin care este prevăzută demolarea totală a acesteia. Pentru că cei peste 300 de elevi nu au unde să îşi desfăşoare cursurile s-a decis demolarea parţială a unităţii de învăţământ. Vacanţa de vară era momentul perfect pentru începerea lucrărilor, însă, contestaţiile firmelor de execuţie au întârziat semnarea contractului şi începerea propriu-zisă a lucrărilor.

Evaluarea ofertelor durează de trei luni de zile, timp în care se putea demola parţial şcoala pentru a nu se mai crea disconfort pentru elevi, daca demolarea va începe după startul anului şcolar.

Dacă se va reuşi alegerea firmei de execuţie, şcoala cea nouă va fi gata în doi ani de zile, spun reprezentanţii administraţiei locale.

De la Braniştea ajungem la Cornăţelu, unde şcoala arată ca după lupte de stradă, nu ca după finalizarea unui an de studiu. Băncile sunt vechi şi rupte, uşile nu mai au clanţe, iar lambriul de pe pereţi pare a fi ros de şoareci.

Nici exteriorul şcolii nu arată mai bine. Instituţia a fost reabilitată în urmă cu aproximativ şapte ani, însă, lucrările au fost executate prost. Astfel că bucăţi din acoperiş au început să se desprindă, iar arcaua s-a depărtat de perete. Părinţii sunt la curent cu toate aceste probleme şi dau vina pe copiii năzdravani pentru felul în care arată unitatea şcolară. Totodată, invocă şi educaţia primită acasă.

Atât la Cornăţelu, cât şi la Braniştea, directorii sunt greu de găsit, că doar mai este puţină vacanţă. Am găsit doar personalul care se ocupă de curăţenie, înainte de începerea noului an şcolar.

Punctele nevralgice din judeţul dâmboviţa în ceea ce priveşte lipsa Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare erau comunele Glodeni şi Corbii Mari. Aici, situaţia s-a mai remediat în acest an, când la Corbii Mari şase din cele 11 unităţi şcolare au primit ASF-ul, iar la Glodeni doar şcoala centrală mai funcţionează fără autorizaţie.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe