Normele europene elimina comertul cu lapte din strada! Asta anuntau autoritatile, in urma cu aproape jumatate de an, cand au intrat in vigoare noile conditii, impuse de Uniunea Europeana. In realitate insa, lucrurile stau cu totul diferit. Taranii fenteaza legea, iar laptele se vinde in continuare direct de pe trotuar. Micii producatori refuza sa respecte noile conditii din lipsa de bani. Nu pot investi in tancuri de racire, dar nici nu pot renunta la banul pe care il fac din vanzarea produselor.
Mulgere realizata automat, lapte pastrat in rezervoare pentru racire, comercializarea laptelui crud in maximum doua ore de la mulgere. Acestea sunt cateva norme europene, care au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, dar care nu au reusit nici pana acum sa elimine comertul cu lapte pe trotuar. Micii crescatori de bovine nici nu vor sa auda de aceste reguli. Ei vand laptele ca si bunicii lor. Isi mulg vacile dis de dimineata, se urca in autobuz cu sacosele pline cu bidoane cu lapte, pe care la vand apoi la oras. In Targoviste, de exemplu, trotuarele sunt pline de tarani care vand lapte la PET. Nici recipientul in care este tinut, nici faptul ca il iau direct de pe asfalt, de pe banca sau de pe scarile magazinelor, nu pare sa ii deranjeze pe clienti, care sunt atrasi si de pretul mai mic oferit de tarani.
Altii insa se tem ca isi pun sanatatea in pericol si spun ca niciodata nu cumpara lapte la pet, de pe trotuar.
De aceeasi parere sunt si autoritatile sanitar veterinare. Cele mai frecvente cazuri de imbolnavire la om apar in urma consumului de lapte crud sau de produse din lapte provenit de la animale infectate, acestea constituind un real pericol, în special pentru copii.
In concluzie, nici Uniunea Europeana nu se dovedeste mai tare decat taranii romani, care nu joaca dupa regulile altora, chiar daca asta inseamna si ca profitul obtinut nu va fi niciodata foarte mare.
Mădălina Zăbavă
Radu Constantinescu