CSM Targoviste si-a castigat dreptul de a juca in Liga Campionilor la volei feminin, dupa ce s-a calificat in finala Diviziei A1, pe care o va disputa cu Alba Blaj. Ce nu stiu targovistenii e ca aceasta participare va atrage o gaura imensa in bugetul si asa modest al comunitatii. Doar taxa de participare in competitie e de jumatate de miliarde de lei vechi si trebuie achitata pana pe 20 mai!
Cu bucurie si cu lacrimi, asa s-a terminat meciul decisiv al semifinalei dintre CSM Targoviste si CSM Bucuresti, castigat de voleibalistele de la Targoviste, platite exclusiv din bani publici. Multe lacrimi vor fi insa pe obrajii targovistenilor, care vor deconta, din toamna, participarea echipei de volei in Liga Campionilor, participare care se ridica, la prima vedere, la miliarde bune de lei vechi, asta strict la capitolul organizare, fara a implica sume legate de salarii si contracte. Ca să poată fi acceptată în competiție, CSM Târgoviște trebuie să achite o taxă de înscriere de 10,000 de euro, adică aproape jumătate de miliard de lei vechi, pana pe 20 mai. Clubul organizator al unui meci trebuie să suporte transportul (bilet avion dus-întors), cazarea (3 camere în regim single la un hotel de minim 3*), masa și diurna pentru oficialii CEV, minim trei la număr, adică doi arbitri și supervizor. Diurna e în cuantum de 85 de euro net pe zi, iar ziua de sosire și cea de plecare sunt și ele plătite. La un calcul simplu: pentru trei meciuri pe teren propriu, CSM Târgoviște trebuie să plătească minim 4.000 de euro doar pe diurne.
Dacă va juca în Liga Campionilor, CSM Târgoviște va susține trei meciuri acasă și trei în deplasare, având garantată prezența în faza grupelor, asta pentru că în această competiție nu există tururi preliminare, ca la fotbal, de exemplu. Ce înseamnă asta, dincolo de cheltuielile de organizare de la jocurile din regie proprie: CEV prevede ca delegația oficială să fie formată din minim 17 persoane (12 jucătoare plus team-manager, antrenor, antrenor secund, fizioterapeut și medic). Numărul persoanelor poate ajunge la 20, pentru prima fază a competiției, și 21 pentru cele superioare. Considerând că un bilet de avion dus-întors poate costa, în medie, 300 de euro pentru destinațiile europene, iar cazarea și masa unei persoane din delegație pentru 3 sau 4 zile ar însemna 3 x 75 euro = 215 euro, rezultă că o deplasare europeană a echipei de volei va scutura bugetul clubului de minim 10.000 de euro. Totul va fi decontat din buzunarele contribuabililor, ca si inchirierea suprafetei de joc pentru meciurile de acasa. Una singura exista in Romania, omologata pentru Liga, la Bacau.