Recolta bogata, incasari foarte mici! Fructele de padure colectate de Directia Silvica Dambovita s-au vandut din nou pe mai nimic. Din padurile de pe raza judetului au fost adunate anul acesta peste 110 tone de fructe reprezentand catina si macese. Dupa sortare si precongelare acestea au fost vandute prin intermediul unei licitatii publice la pretul de 960 de euro tona de catina si 600 de euro cea de macese. Si in 2013 recolta va lua drumul strainatatii pentru a fi folosita in industria farmaceutica si alimentara, efectele benefice ale macesului fiind cunoscute de mii de ani. Extrem de bogate in vitamina C si zaharuri, preparatele din macese asigura buna functionare a vaselor capilare si ficatului.
Chiar daca dambovitenii au colindat padurile din judet in lung si in lat pentru a colecta tone de fructe de padure, veniturile obtinute in urma vanzarii nu au fost deloc pe masura muncii. Tona de macese a fost vanduta cu 600 de euro. Productia a fost destinata si de aceasta data exportului.
Fructele de pădure, în general, sunt folosite în două domenii: în industria alimentară şi în industria farmaceutică. Fructele macesului sunt extrem de bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine, cum sunt vitamina A, vitamina B1, vitamina B2. Pe langa continutul bogat in vitamine, fructele de maces sunt bogate in zaharuri, acid citric si asigura buna functionare a vaselor capilare si sunt folosite in tratarea afectiunilor ficatului. Atât cătina albă, cât şi cea roşie sunt tonice, combat forme diferite de anemie şi contribuie, prin conţinutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului.
Echipa: Cătălina Sandu/ Ciprian Rusa