Bucataria traditionala este calea cea mai sigura pentru a cunoaste un popor! In sudul tarii noastre exista numeroase asezari in care traiesc si muncesc cetateni de origine bulgara, carora li se spune sarbi. De atat de multe ori au fost numiti asa incat unii chiar au ajuns sa creada acest lucru. In judetul Dambovita este o astfel de comunitate asezata in localitatea Baleni. Pentru a afla traditiile si secretele preparatelor bulgarilor din Baleni Sarbi, reporterii MDITV au mers acasa la o bulgaroaica unde au vazut pas cu pas cum se face o placinta sarbeasca.
Comuna Băleni este amplasată în partea de sud a județului Dâmbovița, aflându-se la o distanță de aproximativ 20 km de municipiul Târgoviște. Comuna Băleni este formată din doua sate: Băleni Români și Băleni Sârbi. La intrare in localitate in fiecare weekend este organizat un targ specific zonei. De altfel, aici vin din toate colturile judetului sa cumpere fructe si legume de la tarani. Principala activitate si sursa de venit a locuitorilor din Baleni Sarbi este agricultura. De fapt satul este cunoscut pentru ca legumicultorii de aici ies primii in fiecare an cu trufandale pe piata, solariile sunt mai multe si mai mari ca in oricare alta parte a tarii. In Baleni Sarbi, Georgeta Paraschiv, o bulgaroaica simpatica , este una dintre gospodinele renumite pentru prepararea placintei sarbesti.
Secretul placintei sarbesti este dat de foile intinse foarte bine. Gospodinele din zona spun ca foaia de placinta sarbeasca trebuie sa fie atat de bine intinsa incat sa poti vedea prin ea.
Mai multe lucruri despre comunitatea bulgara din Dambovita si placinta sarbeasca puteti afla in aceasta duminica intr-o noua editie a emisiunii Jurnal de Calatorie, incepand cu ora 19:30.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi