Luna iulie le aduce romanilor pe lângă scumpirile în lant si doua vesti mai bune. Liberalizarea pretului la gaze si energie sunt compensate de cresterea venitului minim garantat si a alocatiei de sustinere a familiei. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, masurile sociale se doresc a fi un sprijin pentru cetatenii care se tem ca nu vor putea sa mai plateasca facturile uriase.
Prezent ieri la Targoviste in cadrul unei dezbateri pe tema parteneriatului ca solutie pentru servicii sociale sustenabile in judetul Dambovita, gazduite de Consiliul Judetean, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru a vorbit despre majorarea cuantumului ajutoarelor sociale de la 1 iulie pentru a compensa cresterea preturilor la energie. El a precizat ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%. Altfel spus, alocatia va creste de la 60 de lei la aproape 80 de lei pentru o familie cu doi copii si de la 50 de lei la 65 de lei pentru o familie cu un copil. In privinta venitului minim garantat majorarea de 13 % este echivalenta cu o crestere de la 191 lei la 217 lei.
Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor. Cresterea pretului la gaze se va face treptat pana in 2018, majorarile fiind operate in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. O suprataxare a producatorilor de energie i-ar putea determina pe acestia sa creasca si mai mult preturile. Efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei a fost estimat pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei.
ECHIPA: Cătălina Sandu /Răducu Rădoi
http://youtu.be/ovrziSyvtdY