Vrem copii sanatosi dar respingem ideea vaccinurilor. In tara noastra numarul copiilor care raman nevaccinati creste ingrijorator. Cel putin doi din zece nou-nascuti nu au vaccinul impotriva hepatite si tuberculozei si asta din cauza incapatanarii mamelor, care refuza cu vehementa imunizarea celor mici. Chair daca autoritatile se angajeaza sa ofere gratuit o parte din vaccinurile esentiale celui mic in primii ani de viata, ideile eronate ale mamelor nu pot fi inlaturate usor.
Reactiile adverse pe care le poate manifesta bebelusul in urma introducerii serului, dar si intelegerea gresita a procesului de imunizare, face pentru unele mame ca subiectul vaccinarilor sa fie unul inchis. Confor statisticilor, numarul mare al refuzurilor , vine din partea mamelor care traiesc in mediul rural. Lipsa informarii cu privire la beneficiile aduse de vaccinari dar si educatia care lasa mult de dorit determina memele sa nu aleaga imunizarea indiferent de genul acesteia.
Aflati in fata unui val prea mare de refuzuri, medicii incearca sa convinga parintii ca aceste vaccinari sunt benefice pentru cei mici. Reactiile postvaccinare care ingrozesc mamele sunt doar lucruri minore care dispar in cateva zile. Ceea ce nu stiu insa parinti este faptul ca aceste vaccinari pot scapa copii din ghearele unor boli grave, imunizarea salvand multe vieti.
Lipsa vaccinarii presupune un risc asumat, fara imunizare bebelusul poate contacta, prin transmitere, virusi de la propria mama. Mai mult, accesul copiilor in centrele educationale se face si pe baza vaccinarilor, lipsa imunizarii duce la refuzarea acestora de catre institutii. In prezent, tara noastra ofera gratuitate pentru vaccinurile administrate nou-nascutilor, chiar si asa multi parinti nu vor sa imunizeze copii, vaccinurile fiind cu caracter obtional.
Ilona Rotaru