Concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli a creat un adevărat haos în sistem. Directorii actuali susțin că metodologia a fost publicată de azi pe mâine, iar timpul pe care îl au la dispoziție pentru a se pregăti este foarte scurt. Și cerințele i-au pus în dificultate pe unii directori. În același timp, sindicaliștii din cadrul Federației Educației Naționale au dat Ministerul Educației în judecată.
Debutul noului an şcolar a adus schimbări majore în sistemul de educaţie. Cea mai nouă: schimbarea tuturor directorilor . În luna octombrie se vor organiza concursuri de directori pentru toate unitățile de învățământ, de la grădiniță la liceu. Numai că pentru pregătirea examenului, candidaţii au la dispoziţie doar 30 de zile, iar publicarea metodologiei a stârnit controverse. Actualii directori de şcoli susţin că acest concurs este făcut în pripă, timpul de pregătire fiind foarte scurt.
Sindicatul din învățământul preuniversitar Federația Educației Naționale a dat în judecată Ministerul Educației.
De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene susțin că acest concurs este binevenit, că metodologia este clară și nu îngreunează procesul.
Și în școlile din Călărași este haos. Directorii susțin că nu pot să se ocupe de managementul școlii și să alerge și după dosare.
„Cred că perioada aleasă nu este prea bună, pentru că poate să bulverseze puţin sistemul de învăţământ. Un concurs, ca orice concurs, este destul de dur. Vor fi oameni care sigur nu vor lua concursul. Automat, prin metodologia emisă nu vor mai putea ocupa postul de director, vor trece la catedră, vor veni alţii, adică apar nişte schimbări. Bibliografia, în ansamblu, pentru tot concursul, este greoaie„.
A declarat directorul Liceului „Danubius” Călărași. Concursul se va finaliza abia ]n luna decembrie, urmând ca directorii să se schimbe abia în semestrul II potrivit inspectorilor școlari.