Sunt olimpici la fizică, biologie, astronomie și chimie fără să fi trecut măcar o oră prin laborator, nu au făcut un experiment în anii de școală, dar se întorc cu premii de la concursuri internaționale. Sunt elevii români care sunt nevoiți să se formeze într-un sistem cu multe lipsuri și care îi privează de multe oportunități. Un studiu recent a arătat că 100.000 de elevi din România vor să plece peste hotare peste studii. Sistemul de educație bine pus la punct, oportunități pentru angajare și salariile mai mari sunt doar câteva dintre motivele migrării tinerilor.
Invitate în cadrul emisiunii Fețele Puterii difuzată de MDITV, Rebeca Cercel, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița și Alexia Radu, elevă a Colegiului I. Văcărescu din Târgoviște au vorbit despre nemulțumirile tinerilor aflați pe băncile școlii. Cele două eleve au prezentat situația dezastruoasă în care a ajuns învățământul românesc , faptul că nu s-a înregistrat niciun progres în ultimii ani în dotarea școlilor, deși elevii români aduc diplome și medalii de la concursuri la nivel național și internațional. Lipsa laboratoarelor, programa încărcată și absența practicii sunt doar câteva dintre hibele sistemului educațional românesc sunt de părere cele două eleve.
Un studiu recent a arătat că aproximativ 16% din totalul elevilor înscrişi la liceu în anul şcolar 2015-2016, adică 112.000 de tineri, intenţionează să plece peste hotare pentru a continua studiile universitare. Motivele au fost explicate și de Horia Onița, vicepreședinte al Consiliul Tineretului din România.
Din păcate în ultimii ani tinerii au plecat din România pentru a studia mai departe peste hotare chiar și de la terminarea școlii generale. Liceeni au optat pentru colegii din străinătate în speranța unui viitor mai bun.