Se pare că românilor le place să stea la coadă sau să petreacă mult timp în maşină. Altfel nu se explică de ce şoferii preferă să piardă ore întregi blocaţi în trafic, atunci când merg la munte, în loc să folosească rutele ocolitoare pe care se circulă foarte bine. De la Predeal la Buşteni, traficul a fost din nou paralizat pe DN1. Cei care au petrecut week-end-ul în staţiunile montane, la ski sau la săniuş au revenit imediat la stearea de stres în drumul spre casă.
Imaginile au fost surprinse de un şofer, care se deplasa pe DN1, înspre Predeal. La ora pranzului, pe sensul de mers spre Bucureşti, coada de maşini se întindea pe kilometri întregi.
La fel se întâmplă în fiecare week-end, când iubitorii de munte pornesc spre case. Autorităţile le recomandă mereu rutele ocolitoare, dar se pare că românilor le place să circule bară la bară. O rută ocolitoare ar putea fi Piatra Arsă, Zamora, Castel Cantacuzino, Gara Buşteni. Aproape două ore de stat în trafic scutite pe care le puteți petrece la schi sau în altă parte unde vă face plăcere. Rute ocolitoare, extrem de spectaculoase în peisaje pot fi: Braşov – Bran – Câmpulung – Piteşti – Bucureşti. O altă rută este Braşov – Bran – Fundata – Sirnea – Ciocanu – Dâmbovicioara – Rucăr – Dragoslavele – Târgovişte – Bucureşti. Este cea mai pitorească rută Braşov – Bucureşti, dar are şi 9 kilometri de drum neasfaltat pe tronsoanele Fundata – Ciocanu, respectiv Dragoslavele–Stoeneşti. A treia variantă este Braşov – Cheia – Vălenii de Munte – Ploieşti – Bucureşti. O rută virajată, dar utilă când DN1 este un calvar. A patra rută ocolitoare Braşov – Sinaia – Moroieni – Fieni – Târgovişte – Bucureşti, un traseu cu un sector de chei, dar nicidecum aşa spectaculos precum cel din Cheile Dâmbovicioarei. Nu scapaţi de zona de gâtuire dintre Braşov şi Sinaia, dar poate fi folosit ca alternativă dacă auziţi că spre Comarnic e aglomerat sau pur şi simplu vă miroase a ambuteiaj. Sunt doar câteva varinte pe care puteţi ajunge mai uşor acasă şi cu aceeaşi relaxare cu care plecaţi de pe pârtie, fără să vă enervaţi că în 20 de minute nu parcurgeţi nici măcar 500 de metri.
Altă recomandare pentru cei care vor să facă mişcare în aer curat este să meargă mai mult pe jos, nu să lase maşina la baza pârtiei. În zona pârtiei Clăbucet, din Predeal, de exemplu, nu e loc să arunci un ac, din cauza maşinilor parcate de o parte şi de alta a drumului. Abia se poate circula pe un singur sens de mers, făcând slalom printre pietonii care nu mai au loc pe marginea drumului. Pai dacă tot mergem pe pârtie, puţină mişcare în plus nu ar strica, nu?