4 MARTIE este data care inca le aduce romanilor fiori. Este ziua in care, in urma cu 40 de ani, pamantul s-a zguduit puternic si mii de oameni au ramas sub cerul liber sau fara rude. Cutremurul din 1977 este inca viu in amintirea celor care l-au simtit si s-au gandit la ce este mai rau. Desi au sters urmele seismului, reparand peretii crapati si inlocuind piesele de mobilier rupte, teama le-a ramas in suflete, gandindu-se ca un astfel de eveniment petrecut in zilele noastre ar provoca o tragedie colectiva.
Cutremurul din 1977 a lăsat urme adânci, atât în plan material, cât şi uman, iar cei care au scăpat teferi din acel coşmar se înfioară de câte ori îşi amintesc de minutul de groază, care a făcut ravagii în toată ţara.
Doamna Maria a crezut că va rămâne fără casă în timpul cutremurului. Un perete s-a dărâmat, iar femeia îi mulţumeşte domnului că au scăpat teferi fiul său şi soţia sa, proaspăt căsătoriţi. Cei doi dormeau în patul de lângă peretele care s-a făcut bucăţi.
Domnul Nicolae a fost surprins de cutremur la serviciu, într-un atelier de fierărie al minei de la Şotânga.
Ultimul cutremur înregistrat în ţara noastră a fost în data de 3 martie a acestui an, iar epicentrul a fost în oraşul dâmboviţean Pucioasa. Conform Institutului Național de Fizică a Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 16,4 km și a avut o magnitudine de 2 grade pe Richter. Dacă în societatea contemporană s-ar produce un eveniment cu aceeaşi intensitate ca în 1977, dezastrul ar fi mult mai mare decât acum 40 de ani.
Societatea contemporană încă nu are educaţia necesară pentru a ştii cum să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur.
Urmele cutremurului din 1977 sunt vizibile şi în prezent. Clădirile cu bulină roşie sunt peste tot, chiar sub nasul autorităţilor. Doar în judeţul Dâmboviţa sunt 18 blocuri de locatari cu risc crescut seismic, cele mai multe situate în municipiul Târgoviște. Potrivit Inspectoratul de Stat în Construcții, cele mai vechi clădiri aflate în această situație sunt situate în orașele Pucioasa și Fieni și au fost construite în anul 1953. Cele 15 blocuri cu risc seismic crescut din Târgoviște au fost construite in intervalul 1961-1978, fiind cele mai vulnerabile în cazul unei mişcări seismice mai puternice.