PRIMA PAGINĂ » Stiri » O TREIME DINTRE COPII SUNT NĂSCUŢI ÎN AFARA FAMILEI

O TREIME DINTRE COPII SUNT NĂSCUŢI ÎN AFARA FAMILEI

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Casatoria nu mai este la moda in societatea contemporana. Cele mai multe cupluri cred ca nu un act le intretine relatia, iar cei mai multi dintre tineri prefera convietuirea impreuna in mod neoficial. Lipsa certificatului de casatorie nu ii impiedica sa aduca pe lume copii, iar psihologii spun ca importanta este relatia dintre parinti, nu un act scris. Statisticile sunt ingrijoratoare, intrucat unul din trei copii romani se naste in afara familiei.

La inceputul lunii mai, Parlamentul a votat cu majoritate covarsitoare redefinirea familei in Constitutie. Modificarile se refera, insa, doar la precizarea explicita referitoare la cuplul barbat-femeie care sa stea la baza casatoriei. S-au ignorat si situatiile si starile de fapt in care se gasesc atat parintii, cat si copiii aflati, cu totii sau partial, in afara casatoriei legalizate. Nu exista insa legatura cu realitatea demografica a familiei traditionale intr-o tara in care aproape o treime din copii se nasc in afara casatoriei, familii monoparentale, in special mame singure. Inainte de 1990, divorturile si mai ales nasterile in afara casatoriei erau exceptii:3-4% din copii se nasteau in afara casatoriei, in timp ce 75% din copii erau nascuti in cadrul primei casatorii. Acest comportament s-a schimbat imediat dupa Revolutie, astfel incat, in 2013, s-a inregistrat numarul record de peste 70.000 de copii nascuti in afara familiei, potrivit datelor INS. Daca in 1989 rata copiilor nascuti in afara casatoriei era de aproximativ 3%, in 1992 urcase deja la circa 15%, in 2010 la 27,69%, iar in 2013 s-a inregistrat recordul de peste aproape 33% copii nascuti in afara casatoriei. In ultimii sase ani peste 374 de mii de copii s-au nascut in afara casatoriei. Daca raportam numarul la cati copii se nasc in medie pe an, 180.000 insemna ca o treime sunt nascuti in afara familiei. Chiar daca tot mai multe cupluri aduc pe ume copii in afara casatoriei, la un moment dat trebuie totusi sa treaca pragul Oficiului de Stare Civila pentru a stabili ce nume va purta bebelusul. Legea o favorizeaza pe mama, daca relatia dintre parinti nu este oficializata. Articolul 450 din Codul Civil reglementeaza situatia numelui de familie al copilului din afara casatoriei. In astfel de situatii, regula este ca bebelusul sa ia numele parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita – mama, de regula. Ulterior, el va putea lua numele de familie al celui de-al doilea parinte sau numele reunite ale parintilor, dar numai dupa ce si-au stabilit filiatia si fata de cel de-al doilea parinte (fie ca acesta din urma isi recunoaşte in mod oficial copilul, fie că fiul/ fiica obtine recunoasterea filiatiei pe cai legale). Psihologii sustin ca, in aceste cazuri, importanta e relatia dintre parinti, si nu un act scris, iar fenomenul este in continua crestere. In Europa de Vest si peste Ocean, numarul nasterilor in afara casatoriei trece de 40%.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe